Kussen keuzestress: wat voor soort kussen past er bij mij?

Niet alleen een goed matras is belangrijk voor je slaapcomfort, een kussen is net zo belangrijk. Lig jij veel te woelen, schud je je kussen gedurende de nacht meerdere malen op en word je nog wakker met nekpijn? Dan is het tijd om je hoofdkussen eens goed onder de loep te nemen. Want wist jij dat er drie kussensoorten te onderscheiden zijn en dat er wel meer dan zes soorten vullingen zijn? Slaat de kussen keuzestress je al om de oren? Laat ons je helpen bij de zoektocht naar het juiste hoofdkussen voor jou.
vrouw ligt tevreden met haar hoofd op een hoofdkussen

3 soorten hoofdkussens

Er worden globaal drie soorten hoofdkussens onderscheiden: opschudbare hoofdkussens, ergonomische hoofdkussens en orthopedische hoofdkussens. De meeste mensen zullen een opschudbaar hoofdkussen hebben, maar dit zijn vaak wel degene die nekklachten uitlokken. Opschudbare hoofdkussen geven namelijk gedurende de nacht minder steun waardoor je soms midden in de nacht bezig bent om je kussen weer tot een fijne vorm te kneden. Ergonomische hoofdkussens hebben dit probleem niet, dit zijn kussens met veelal een vaste vulling die een goede en passende ondersteuning bieden aan de nek en daarmee het slaapcomfort verhogen. Orthopedische hoofdkussens gaan nog een stapje verder, dit soort kussens helpen niet alleen tegen nekpijn, maar worden ook ingezet als middel tegen slaapapneu en slapeloosheid. Bij dit type kussen word jij als slaper deskundig geanalyseerd om zo de maximale ondersteuning uit het hoofdkussen te halen en op deze manier de lichamelijke klachten te kunnen stabiliseren en verbeteren.
vrouw ligt op bed met een hoofdkussen tegen nekklachten. Dit is één van de soorten hoofdkussens waar je uit kunt kiezen bij Homan Slapen

Wat voor slaper ben jij?

Een persoonlijk advies bij een hoofdkussen is ten alle tijden aan te raden. Er zijn namelijk een aantal vragen die je jezelf moet stellen bij de keuze voor een hoofdkussen. De belangrijkste vraag is misschien nog wel: wat voor soort slaper ben jij? Ben jij een rug-, buik-, of zijslaper? Jouw slaaphouding is het startpunt bij de keuze voor jouw soort hoofdkussen.

Zijslaper

De meeste mensen slapen op hun zij, maar dat betekent niet automatisch dat alle hoofdkussens geschikt zijn voor dit type slaper. Het gevaar bij een te dik of te dun kussen zit hem erin dat je met je hoofd in een knik naar boven of beneden ligt. Op deze manier liggen je nekwervels niet in één rechte lijn met je hoofd en rugwervels en zullen er pijnklachten ontstaan. Als zijslaper is het belangrijk dat de nekholte wordt opgevuld, een ergonomisch kussen met neksteun kan hierbij helpen.

Rugslaper

Als je graag op je rug slaapt is het belangrijk dat je nek perfect ondersteund wordt. Een te dun kussen zorgt ervoor dat je hoofd te veel naar achter ligt en daarmee je nekt overstrekt. Een te dik hoofdkussen forceert je kin tegen de borst wat ook voor de nodige problemen zorgt. Bij een goed hoofdkussen voor een rugslaper is het belangrijk dat de holte in je nek en tussen je hoofd en rug goed opgevuld wordt zodat je nek zo ontspannen mogelijk in het kussen ligt. Een niet te dik (maar ook niet te dun) hoofdkussen biedt uitkomst.

Buikslaper

Behoor jij tot de kleine groep van buikslapers, dan is een goed hoofdkussen onmiskenbaar. Bij het slapen op je buik ligt je hoofd naar links of rechts gedraaid waardoor automatisch je nekwervels voor langere tijd gedraaid liggen. Op deze manier ontspannen je nekspieren zich niet volledig waardoor er makkelijk klachten kunnen ontstaan. Een te dik en daarmee te hoog kussen kunnen ook nog eens voor pijn in de onderrug zorgen. Als buikslaper doe je er goed aan om juist een dunner kussen te kiezen of zelf helemaal zonder kussen te slapen.

Samenspel van matras en kussen

De keuze voor een hoofdkussen is geen opzichzelfstaande keuze, het is ook belangrijk om te kijken naar het matras waarop je slaapt. Bij een relatief hard matras kan een kussen al snel te hoog zijn, terwijl bij een zachter matras je kussen al snel weg kan zakken en daarmee je slaapcomfort verlaagd. Zo kan in een winkel een kussen helemaal perfect lijken en bij thuiskomst ineens een miskoop blijken. Bij de keuze van een juist hoofdkussen is het daarom van belang om dus ook het soort matras mee te nemen in de beslissing. Probeer het hoofdkussen dus vooral uit in de winkel op een soortgelijk matras, zo voorkom je vervelende verrassingen.

De 6 meest gebruikte hoofdkussen vulling soorten

De vulling van je hoofdkussen is net zo belangrijk als het soort kussen dat je kiest. Bij de keuze voor de vulling van het hoofdkussen spelen persoonlijke voorkeuren een grote rol. Ben jij een warmbloedig persoon, dan hou je liever ook s ’nachts je hoofd koel. De juiste vulling zorgt er dan voor dat je kussen niet broeierig en warm wordt. Ben jij juist meer een koukleum, dan heb je graag een kussen dat je warmte vasthoudt. Het soort vulling van je hoofdkussen is dus zeker van invloed op je slaapcomfort. Dit zijn de zes meest gebruikte hoofdkussen vulling soorten.

Dons en veren hoofdkussen

Het meest verkochte hoofdkussen heeft een vulling van dons of veren. Een dons kussen is een bijzonder zacht kussen en geniet vaak de voorkeur voor mensen. Je kunt hem zelf geheel naar eigen wens opschudden en voorzien van extra of minder vulling. Een hoofdkussen gevuld met veren is daarentegen een bijzonder stevig en daarmee hard kussen. Maar ook bij dit type hoofdkussen kun je de verhouding naar eigen gelang aanpassen.

Voordelen:
  • Je kunt het kussen naar wens vormen
  • Biedt een goede ondersteuning
Nadelen:
  • Speciaal wasprogramma van 30 graden wat niet heet genoeg is tegen huisstofmijt
  • Soms kunnen de veerpennetjes door het kussen prikken

Polyester hoofdkussen

Een polyester wordt ook wel een synthetisch hoofdkussen genoemd. Dit type hoofdkussen is vaak zacht en licht maar wil niet goed ‘in vorm’ blijven. Daardoor ondersteunt dit soort hoofdkussen je nek niet altijd even goed.

Voordelen:
  • Wasbaar op 60 graden waardoor huisstofmijt gedood wordt
  • Zacht en fris betaalbaar hoofdkussen
Nadelen:
  • Biedt weinig ondersteuning

Traagschuim hoofdkussen

Traagschuim hoofdkussens worden ook wel memory foam hoofdkussens genoemd. Dit soort hoofdkussens zijn voorgevormd en bieden daardoor een optimale ondersteunen voor de nek en het hoofd. Dit type hoofdkussen worden ook wel ergonomische hoofdkussens genoemd.

Voordelen:
  • Bieden een zeer goede ondersteuning
  • Ze zijn druk verlagend
Nadelen:
  • Een relatief warm kussensoort
  • Niet wasbaar (de tijk meestal wel)

Wollen hoofdkussens

Wollen hoofdkussens bestaan uit een katoenen tijk welke gevuld zijn met bolletjes wol. Wol heeft een hoog ventilatievermogen en neemt goed vocht op. Daarnaast heeft wol een natuurlijke bacterie- en vuilafstotende functie door de aanwezige stof genaamd ‘lanoline’. Een wollen hoofdkussen blijft daardoor zeer droog en is ideaal voor mensen met een huisstofmijtallergie.

Voordelen:

  • Goede vochtregulatie
  • Natuurlijke bacterie- en vuilafstotende werking

Nadelen:

  • Niet wasbaar
  • Relatief weinig veerkracht

Latex hoofdkussen

Een latex hoofdkussen staat bekend om zijn veerkracht en biedt daardoor een goede ondersteuning aan de nek. Het heeft tevens de eigenschap dat het langdurig de oorspronkelijke vorm behoudt en veerkrachtig blijft. Een nadeel van latex is wel dat het snel warm wordt en nauwelijks vocht opneemt.

Voordelen:

  • Hoge veerkracht en daarmee een goede ondersteuning
  • Anti-allergische werking dus geen last van schimmel en huisstofmijt.

Nadelen:

  • Niet wasbaar
  • Slechte temperatuur- en vochtregulatie.

Kapok hoofdkussen

Kapok heeft veel weg van katoen maar is acht keer lichter terwijl het zijn stevigheid behoudt. Een kapok hoofdkussen is daarnaast ook nog eens hypoallergeen en heeft een hoog vocht- en warmte regulerende werking. Daarmee biedt een kapok hoofdkussen dus veel voordelen.

Voordelen:

  • Goede ondersteuning voor de nek en het hoofd
  • Hypoallergeen en hoog vocht- en warmte regulerende werking

Nadelen:

  • Niet wasbaar
  • Het volume neemt langzaam af waardoor het kussen tussentijds bijgevuld dient te worden

Inhoud

Recente blogberichten

Profiteer nu van de

showroomsale

Contact