Wat komt er allemaal kijken bij het kiezen van een goed matras
Wat is het beste matras voor mij? Waar moet ik op letten bij het kopen van een goed matras? Welke maat matras heb ik nodig en zijn twee matrassen beter dan een geheel? Dit zijn allemaal stuk voor stuk vragen die lastiger zijn dan ze lijken.
In dit artikel vertellen we precies waar je op moet letten bij het kiezen van een goed matras. Er zijn veel soorten matrassen. De ene is heel stug en de ander juist heel soepel. De ene is koel en ventilerend en de andere houdt juist warmte vast. Bekijk daarom altijd welk type matras je denkt dat het beste bij je zou passen voordat je in de winkel gaat kijken.
Welk type matras past bij mij?
Polyethermatrassen
Koudschuimmatrassen
Traagschuimmatrassen
Latexmatrassen
Pocketveringmatrassen
Binnenveringmatrassen
De belangrijkste aspecten bij het kiezen van een goed matras
Nu al types met de eigenschappen duidelijk zijn is het van belang om te kijken welk matras het beste past bij jouw wensen. Er zijn natuurlijk nog veel meer zaken die komen kijken bij het kiezen van een goed matras. Veel matrassen zijn namelijk verkrijgbaar in meerdere hardheden en heeft jouw eigen postuur ook veel invloed op de keuze. Je weet pas echt hoe een matras is als je erop gelegen hebt.
Hieronder staan alle factoren die komen kijken bij het kiezen van het juiste matras. Er zijn een aantal indicaties die snel een goed beeld kunnen geven of een matras bij je past. Denk bijvoorbeeld is aan de gebruikte materialen, certificaten en de herkomst. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke factoren die je kunt gebruiken om te filteren voor je eerste keuze. Denk bijvoorbeeld aan je postuur, potentiële lichamelijke klachten en allergieën. Hieronder staan alle factoren waar je rekening mee moet houden voor het uitzoeken van een matras om antwoord te krijgen op de vraag: wat is het beste matras?
Je lengte
Je lichaamslengte heeft logischerwijs invloed op de lengte van het matras. Als je 180 cm lang of kleiner bent dan voldoet een matras van 200 cm vrij snel. Als je langer bent dan 180 cm is een matras van 210 cm of zelfs 220 cm een betere overeenkomst. Een vuistregel voor het ideale matras is om 20 cm bij je lichaamslengte op te tellen. Dit zorgt ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor je kussen.
Daarnaast kan de lengte van je lichaam ook invloed hebben op de hardheid van het matras. In combinatie met je gewicht bepaalt je lengte de hardheid die het beste bij je past. Dit is natuurlijk gebaseerd op gemiddelden en is het altijd belangrijk om je eigen persoonlijke voorkeur mee te nemen in de keuze.
Je postuur
Jouw postuur heeft daarnaast ook invloed op de hardheid van het matras. Als je bredere schouders of heupen hebt met bijvoorbeeld een smallere taille is het beter om een zachter matras te nemen, zodat uitstekende delen lekker weg kunnen zakken.
Kies de juiste stevigheid
De meeste fabrikanten geven een indicatie aan voor welke hardheid past bij jouw lengte en gewicht. Het lastige hieraan is dat elke fabrikant dit weer anders berekent. Waar je bij het ene merk een medium hardheid nodig hebt kan dit bij een andere juist weer een firm zijn. Gebruik de indicatie dan ook als beginpunt, maar houd er continu rekening mee dat het allemaal persoonlijke voorkeur is.
Lichamelijke klachten
Allergieën
De juiste temperatuur
Als je het ‘s nachts vaak koud of juist warm hebt, zijn er een aantal dingen om op te letten. Als je het snel warm hebt, is het belangrijk om voor een matras te kiezen dat goed ventileert. Terwijl je slaapt warm je met jouw lichaamsgewicht het matras op. Als deze warmte niet goed afgevoerd kan worden, zul je het ‘s nachts warm krijgen.
Mocht je het ‘s nachts juist snel koud krijgen heeft het tegenovergestelde juist een betere werking. Een latexmatras heeft bijvoorbeeld een slecht ventilerend vermogen. Hierdoor kan de warmte niet goed afgevoerd worden en zul je het minder snel koud krijgen.
Jouw slaaphouding
Zelfs je slaaphouding heeft invloed op wat het beste matras voor jou is. Bijna iedereen heeft een vaste slaaphouding, waarbij liggen op de zij of op de rug het meeste voorkomt. Het is beter om niet op de buik te slapen omdat dit extra spanning veroorzaakt in de onderrug en in de nek. Mocht je toch op je buik slapen is het verstandig om een steviger matras uit te kiezen. Dit zorgt ervoor dat je heupen niet te ver in het matras zakken.
Als je juist op je zij slaapt, is het belangrijk dat de wervelkolom zo recht mogelijk ligt. Je heupen en schouders moeten daarom genoeg ruimte krijgen om in het matras te zakken, waarbij je taille en ledematen goed ondersteunt moeten worden.
Als je op je rug slaapt, is het belangrijk dat je onderrug de juiste ondersteuning krijgt. Dit is gemakkelijk te testen door middel van je hand. Als je jouw hand gemakkelijk onder je onderrug kan schuiven dan biedt het matras niet de gewenste steun.
Een- of tweepersoonsmatras?
Wat is het beste matras voor mij?
Helaas is er niet een universeel perfect matras voor iedereen. We hebben immers allemaal onze eigen voorkeuren en behoeften. Daarom is het ook niet makkelijk om antwoord te geven op de vraag: wat is het beste matras voor mij? Het juiste matras voor jou is het matras dat voor jou het beste werkt. Een goed matras moet goede steun bieden, de juiste temperatuur hebben en eventuele lichamelijke klachten verminderen of zelfs verhelpen.
Bij Homan Slapen snappen we dat een goed matras essentieel is voor een goede nachtrust, energie gedurende de dag en ondersteuning van je lichaam. Het kiezen van een goed matras kan best wel een uitdaging zijn. Zeker omdat je tijdens een bezoek aan de beddenwinkel vaak niet kunt bepalen of een matras voor een nacht, maand of zelfs een aantal jaren comfortabel ligt. Daarom geven wij slaapadvies. Aan de hand van jouw lichamelijke behoeften en je wensen bepalen we welk matras het beste bij je past.