Zeilmakerstraat 14A, Assen | Rijksstraatweg 167, Haren

Hoe kies je een goed matras

Een goed matras voor jezelf uitkiezen kan een flinke uitdaging zijn, maar als je over de juiste informatie beschikt zal het een stuk makkelijker zijn. Het is daarom ook belangrijk om de tijd te nemen voor het uitkiezen van een geschikt matras. Een goede nachtrust draagt namelijk bij aan je gezondheid. Des te meer reden om de mogelijkheden goed te onderzoeken en een onderbouwde keuze te maken.

Wat komt er allemaal kijken bij het kiezen van een matras

Wat is het beste matras voor mij? Waar moet ik op letten bij het kopen van een matras? Welke maat matras heb ik nodig en zijn twee matrassen beter dan een geheel? Dit zijn allemaal stuk voor stuk vragen die lastiger zijn dan ze lijken. In dit artikel vertellen we precies waar je op moet letten bij het kiezen van een matras. Er zijn veel soorten matrassen. De ene is heel stug en de ander juist heel soepel. De ene is koel en ventilerend en de andere houdt juist warmte vast. Bekijk daarom altijd welk type matras je denkt dat het beste bij je zou passen voordat je in de winkel gaat kijken.

Welk type matras past bij mij?

Er zijn enorm veel verschillende eigenschappen en toepassingen per matras. Zodra je de basiseigenschappen van een type kent, wordt het een stuk makkelijker om te bepalen welk type bij je past. Zo is een latexmatras bijvoorbeeld het warmste en een pocketveringmatras juist verreweg het koelste. Er zijn maar liefst zes soorten matrassen waar je uit kunt kiezen. Hieronder staan de zes typen beschreven:

Polyethermatrassen

Polyethermatrassen zijn het goedkoopste type matras. De veerkracht van dit type is minimaal waardoor deze matrassen erg stug zijn. Daarnaast is de celstructuur van dit type gesloten. Hierdoor is het matras niet ventilerend en de vochtregulatie minimaal.

Koudschuimmatrassen

Koudschuimmatrassen bieden veel comfort en tegelijkertijd een goede ondersteuning. De celstructuur in dit type is open waardoor dit matras goed ventileert en veel vocht doorlaat. Daarnaast biedt koudschuim bijzonder veel veerkrachten steun, mits de HR-waarde hoger dan 50 is.

Traagschuimmatrassen

Eem traagschuimmatras wordt nooit volledig van traagschuim gemaakt, maar heeft slechts een laag traagschuim van 4 tot 9 cm aan de bovenzijde van het matras. De laag traagschuim wordt in het matras gedragen door een veerkrachtige ondergrond, zoals koudschuim of pocketveren. Hierdoor biedt het matras een goede drukverlaging en comfort. Traagschuim past zich volledig aan jouw lichaam en verdeelt het gewicht.

Latexmatrassen

Latex is een soort rubber. Het is zeer veerkrachtig en rekbaar, maar ook nog een heel isolerend. Latex biedt net als koudschuim veel veerkracht en steun, maar biedt minder ventilatie. Latexmatrassen zijn vrij warm en niet heel geschikt voor mensen die het snel warm hebben of veel zweten.

Pocketveringmatrassen

Een pocketveringmatras is opgebouwd uit een omlijsting van schuimrubber met daarin een kern van metalen veren. Elke individuele veer is verpakt in een soort zakje, waar de naam pocketveer ook vandaan komt. Een pocketveringmatras heeft voordelen, maar ook zeker een aantal nadelen. De voordelen van dit type zijn een goede ventilatie en veerkracht. De nadelen zijn een verlies van het ligoppervlak door de schuimrubberen omlijsting.

Binnenveringmatrassen

Een binnenveringmatras bestaat net zoals een pocketveringmatras uit meerdere stalen veren. Het verschil tussen de twee is dat de veren in een binnenveringmatras uit een geheel bestaat. Het is dus een aangesloten raster. Een binnenveringmatras biedt weinig steun en kunnen nogal na bewegen. Dit type biedt een goede ventilatie, maar laat wel wat willen in het comfort. Voor de ergonomie doet dit type matras vrij weinig doordat de drukverdeling niet heel plaatselijk is.

De belangrijkste aspecten bij het kiezen van een matras

Nu al types met de eigenschappen duidelijk zijn is het van belang om te kijken welk matras het beste past bij jouw wensen. Er zijn natuurlijk nog veel meer zaken die komen kijken bij het kiezen van een goed matras. Veel matrassen zijn namelijk verkrijgbaar in meerdere hardheden en heeft jouw eigen postuur ook veel invloed op de keuze. Je weet pas echt hoe een matras is als je erop gelegen hebt.

Hieronder staan alle factoren die komen kijken bij het kiezen van het juiste matras. Er zijn een aantal indicaties die snel een goed beeld kunnen geven of een matras bij je past. Denk bijvoorbeeld is aan de gebruikte materialen, certificaten en de herkomst. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke factoren die je kunt gebruiken om te filteren voor je eerste keuze. Denk bijvoorbeeld aan je postuur, potentiële lichamelijke klachten en allergieën. Hieronder staan alle factoren waar je rekening mee moet houden voor het uitzoeken van een matras.

Je lengte

Je lichaamslengte heeft logischerwijs invloed op de lengte van het matras. Als je 180 cm lang of kleiner bent dan voldoet een matras van 200 cm vrij snel. Als je langer bent dan 180 cm is een matras van 210 cm of zelfs 220 cm een betere overeenkomst. Een vuistregel voor het ideale matras is om 20 cm bij je lichaamslengte op te tellen. Dit zorgt ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor je kussen.

Daarnaast kan de lengte van je lichaam ook invloed hebben op de hardheid van het matras. IN combinatie met je gewicht bepaalt je lengte de hardheid die het beste bij je past. Dit is natuurlijk gebaseerd op gemiddelden en is het altijd belangrijk om je eigen persoonlijke voorkeur mee te nemen in de keuze.

Je postuur

Je postuur speelt een belangrijke rol in de breedte van het matras. Als je een vrij normaal postuur hebt, is een standaard breedtemaat van 80 á 90 cm voldoende. Ben je juist iets breder gebouwd, dan zal een matras van 100 cm of breder een beter comfort bieden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg ruimte aan beide kanten overhoudt, dit slaapt namelijk een stuk comfortabeler.

Jouw postuur heeft daarnaast ook invloed op de hardheid van het matras. Als je bredere schouders of heupen hebt met bijvoorbeeld een smallere taille is het beter om een zachter matras te nemen, zodat uitstekende delen lekker weg kunnen zakken.

Kies de juiste stevigheid

Zoals al eerder aangegeven heeft je gewicht en lengte invloed op de stevigheid van je matras. Als je onder de 50 kg weegt, dan is een zacht matras de optimale keuze. Tussen de 50 en 70 kg is een matras met medium hardheid waarschijnlijk een slimmere keuze. Tussen de 75 en 95 kg is het verstandig om voor stevig matras te kiezen. Ben je juist boven de 95 kg zul je waarschijnlijk het meeste succes hebben met een extra stevig matras.

De meeste fabrikanten geven een indicatie aan voor welke hardheid past bij jouw lengte en gewicht. Het lastige hieraan is dat elke fabrikant dit weer anders berekent. Waar je bij het ene merk een medium hardheid nodig hebt kan dit bij een andere juist weer een firm zijn. Gebruik de indicatie dan ook als beginpunt, maar houd er continu rekening mee dat het allemaal persoonlijke voorkeur is.

Lichamelijke klachten

Slapen op het juiste matras kan ervoor zorgen dat bepaalde lichamelijke klachten zoals rug-, schouder-, nek- en heuppijn afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Het is wel belangrijk dat het matras goede ondersteuning biedt. Tegen klachten zoals reuma en artrose werken traagschuimmatrassen verreweg het beste omdat deze een druk verlagende werking hebben.

Allergieën

Als je last hebt van allergieën, zoals stof, huisstofmijt of bepaalde chemische producten zal je goed moeten opletten bij het kiezen van een matras. Neem bijvoorbeeld de pocket- en binnenveringsmatrassen, deze hebben veel open ruimtes waar stof en huisstofmijt kan gaan ophopen. Daarnaast wordt er bij de productie van sommige merken nog vaak chemische stoffen gebruikt zoals brandvertragers. Deze stoffen kunnen heel vervelend zijn voor iemand met gevoelige luchtwegen.

De juiste temperatuur

Als je het ‘s nachts vaak koud of juist warm hebt, zijn er een aantal dingen om op te letten. Als je het snel warm hebt, is het belangrijk om voor een matras te kiezen dat goed ventileert. Terwijl je slaapt warm je met jouw lichaamsgewicht het matras op. Als deze warmte niet goed afgevoerd kan worden, zul je het ‘s nachts warm krijgen.

Mocht je het ‘s nachts juist snel koud krijgen heeft het tegenovergestelde juist een betere werking. Een latexmatras heeft bijvoorbeeld een slecht ventilerend vermogen. Hierdoor kan de warmte niet goed afgevoerd worden en zul je het minder snel koud krijgen.

Jouw slaaphouding

Zelfs je slaaphouding heeft invloed op de keuze voor het juiste matras. Bijna iedereen heeft een vaste slaaphouding, waarbij liggen op de zij of op de rug het meeste voorkomt. Het is beter om niet op de buik te slapen omdat dit extra spanning veroorzaakt in de onderrug en in de nek. Mocht je toch op je buik slapen is het verstandig om een steviger matras uit te kiezen. Dit zorgt ervoor dat je heupen niet te ver in het matras zakken.

Als je juist op je zij slaapt, is het belangrijk dat de wervelkolom zo recht mogelijk ligt. Je heupen en schouders moeten daarom genoeg ruimte krijgen om in het matras te zakken, waarbij je taille en ledematen goed ondersteunt moeten worden.

Als je op je rug slaapt, is het belangrijk dat je onderrug de juiste ondersteuning krijgt. Dit is gemakkelijk te testen door middel van je hand. Als je jouw hand gemakkelijk onder je onderrug kan schuiven dan biedt het matras niet de gewenste steun.

Een- of tweepersoonsmatras?

Als je met z’n tweeën in bed ligt, zal er een keuze gemaakt moeten worden voor twee eenpersoonsmatrassen of juist een tweepersoonsmatras. Er is vaak een verschil in lengte, lichaamsbouw of gewicht, waardoor de meeste mensen voor twee losse matrassen kiezen. Een groot voordeel van twee eenpersoonsmatrassen is dat elk matras perfect aansluit op de persoon. Daarnaast zul je bij twee losse matrassen je partner een stuk minder voelen bewegen. Een groot nadeel aan twee losse matrassen is de naad die in het midden ontstaat.

Welk matras past perfect bij jou

Helaas is er niet een universeel perfect matras voor iedereen. We hebben immers allemaal onze eigen voorkeuren en behoeften. Het juiste matras voor jou is het matras dat voor jou het beste werkt. Het matras moet goede steun bieden, de juiste temperatuur hebben en eventuele lichamelijke klachten verminderen of zelfs verhelpen.

Bij Homan Slapen snappen we dat een goed bed essentieel is voor een goede nachtrust, energie gedurende de dag en ondersteuning van je lichaam. Het kiezen van een goed bed kan best wel een uitdaging zijn. Zeker omdat je tijdens een bezoek aan de beddenwinkel vaak niet kunt bepalen of een bed voor een nacht, maand of zelfs een aantal jaren comfortabel ligt. Daarom geven wij slaapadvies. Aan de hand van jouw lichamelijke behoeften en je wensen bepalen we welk bed het beste bij je past.

Inhoud

Recente blogberichten

Profiteer nu van de

showroomsale

Contact