Nachtelijk zweten, wat is het?
Op een broeierige zomernacht hebben veel mensen last van nachtzweten. Het is warm in de slaapkamer en onder je dekens is het alleen maar warmer. Met het brommende geluid van de ventilator in de hoek probeer je in slaap te vallen. Die verrekte warmte! Nachtzweten door een hoge slaapkamertemperatuur is vervelend en is helaas niet altijd op te lossen met een dekbed. Maar als het niet overdreven warm is in je slaapkamer, zou je geen last moeten hebben van nachtzweten. Nachtzweten is een teken van je lichaam dat het te warm is. Door te transpireren probeert je lichaam je weer af te koelen. Gebruik je het verkeerde dekbed, dan kun je letterlijk badend in het zweet wakker worden omdat het vocht onder het dekbed gevangen zit. Maar slaap je onder een deken dat vocht wel goed afvoert, dan heb je dit proces niet eens door en slaap je als een roosje. Welke dekbedden goed vocht afvoeren? Laat ons je het vertellen.
Nachtzweten om medische redenen
Je kunt ook last hebben van nachtzweten om medische redenen. Sommige mensen transpireren al veel van zichzelf en zullen daar ook s ’nachts sneller last van hebben. Maar nachtzweten kan ook veroorzaakt worden door hormoonschommelingen zoals tijdens de overgang of de zwangerschap. Mensen met diabetes of obesitas hebben ook een verhoogd risico op nachtzweten. Een andere medische reden om nachtelijk zweten te verklaren is dat het een bijwerking is van medicatie. Als je last hebt van nachtzweten om medische redenen is het nog belangrijker om te kijken naar je beddengoed en in het speciaal je dekbed. Het juiste dekbed kan enige verlichting brengen in het nachtelijk zweten.
Hét dekbed tegen nachtelijk zweten
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. Bij deze temperatuur zou je dekbed je prima warm moeten kunnen houden zonder dat je overmatig gaat zweten. Maar wat is nou dat perfecte dekbed tegen nachtelijk zweten? Het dekbed dat dat in ieder geval niet is, is een dekbed dat gemaakt is van synthetische stoffen. Synthetische stoffen zijn veelal goedkoop maar isoleren over het algemeen slecht en nemen ook minder vocht op. En daar zit het grote probleem. Het afvoeren van vocht is dé bepaalde factor of je dekbed goed of slecht werkt tegen nachtzweten. Stoffen die dat wel doen zijn katoen, wol en bamboe. We lichtten ze één voor één voor je uit.
Katoenen dekbed
Katoen is dé stof die je graag terugziet in je slaapkamer en zo ook in je dekbed. Een katoenen dekbed kan in de meeste gevallen nachtzweten voorkomen. Waar synthetische dekbedden lichaamswarmte reflecteren heeft katoen de bijzondere eigenschap dat het lichaamswarmte afvoert. Katoen is een materiaal met bijzondere ‘slaapvriendelijke’ eigenschappen: het ademt, is luchtig en veerkrachtig. Een katoenen dekbed neemt makkelijk vocht op en voert dit af waardoor je minder last hebt van nachtzweten.
Wollen dekbed
Je denkt misschien niet meteen aan een wollen dekbed als je last hebt van nachtzweten. Maar wol houdt je niet alleen warm in de winter, het koelt ook op warme dagen. Een wollen dekbed neemt vocht makkelijk op en ‘ademt’ het ook weer uit. Hierdoor ontstaat een perfecte ventilatie die eigenlijk helemaal vanzelf gaat. In tegenstelling tot een synthetisch dekbed kan een wollen dekbed tot 30% van het eigen gewicht aan vocht opnemen zonder zwaar of vochtig te voelen. Ideaal als je last hebt van nachtzweten. Daarnaast is een wollen dekbed ook nog eens zelfreinigend en hypoallergeen.
Bamboe dekbed
Bamboe is niet alleen het lievelingseten van panda’s, het wordt ook steeds meer gebruikt in de textielindustrie door haar snelgroeiende vermogen én haar bijzondere eigenschappen. Eenmaal verwerkt is bamboe een zijdezachte stof met een uiterst ademende structuur. Ideaal om een dekbed tegen nachtelijk zweten van te maken. Bamboe is daarnaast ook nog eens veel lichter dan katoen en is hypoallergeen en antibacterieel. Heb je last van nachtzweten, dan is het zeker het overwegen waard om te kijken naar een bamboe dekbed.
Nachtzweten verminderen
Met het juiste dekbed verklein je de kans op nachtzweten. Maar met alleen het juiste dekbed ben je er nog niet. Ook het matras waarop je slaapt en het hoofdkussen dat je gebruikt zijn van invloed op mogelijk nachtzweten. Daarnaast is het belangrijk dat de temperatuur in je slaapkamer niet te hoog is. De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt zo rond de 18 graden. Zet de thermostaat dus omlaag in de slaapkamer en/of zet een raampje open.
Maar ook wat je voor het slapen gaan eet of drinkt kan van invloed zijn op eventueel nachtelijk zweten. Probeer voordat je gaat slapen geen alcohol of koffie te drinken, deze dranken verhogen je bloeddruk en daarmee vergroten ze de kans op nachtzweten. Ook kruidig eten wordt afgeraden omdat ze het risico verhogen. Een andere tip is om niet direct na het sporten naar bed te gaan. Het is beter om voor het slapen gaan even te ontspannen en je lichaam weer op temperatuur te laten komen.
Maar ook wat je voor het slapen gaan eet of drinkt kan van invloed zijn op eventueel nachtelijk zweten. Probeer voordat je gaat slapen geen alcohol of koffie te drinken, deze dranken verhogen je bloeddruk en daarmee vergroten ze de kans op nachtzweten. Ook kruidig eten wordt afgeraden omdat ze het risico verhogen. Een andere tip is om niet direct na het sporten naar bed te gaan. Het is beter om voor het slapen gaan even te ontspannen en je lichaam weer op temperatuur te laten komen.
Stop nachtzweten, breng een bezoek aan Homan Slapen
Bij Homan Slapen helpen we je graag om nachtelijk zweten tegen te gaan. We hebben een ruim assortiment aan verschillende soorten dekbedden die je koel houden tijdens de nacht. Benieuwd naar ons aanbod? Breng een bezoek aan één van onze winkels.