Zeilmakerstraat 14A, Assen | Rijksstraatweg 167, Haren

Waarom een topper op je matras

Het nut van een topper op je matras

In de zoektocht naar de perfecte slaapervaring beland je toch ergens in het proces aan bij de topper. Hoewel een topper op je matras als een snelle oplossing voor beter slaapcomfort wordt gezien, is het belangrijk om ook kritisch te kijken naar de werkelijke voordelen en potentiële nadelen. In deze blog gaan we dieper in op het nut van een topper. We bekijken niet alleen hoe een topper kan bijdragen aan een comfortabelere slaapervaring, maar bespreken ook de situaties waarin het gebruik van een topper misschien niet de beste keuze is. Maar eerst geven we antwoord op de vraag: wat is een topper eigenlijk?

Wat is een topper

Een topper wordt ook wel een topmatras of topdekmatras genoemd doordat je hem boven op je matras plaatst. Met een gemiddelde dikte van ongeveer 3 tot 7 centimeter biedt een topper een extra laag comfort. Net zoals een gewoon matras komen toppers ook in verschillende maten en materialen. Maar waarom zou je een topper voor je matras aanschaffen? Bij een complete boxspringset maakt een topper veelal een vast onderdeel uit en zit deze ook gewoon bij de prijs inbegrepen. Maar je kunt ook los een topper aanschaffen om hem op je matras te leggen. Juist dan is het belangrijk om kritisch te kijken naar de topper. 

De keuze van een topper is essentieel; het materiaal moet aansluiten bij jouw persoonlijke slaapvoorkeuren en lichaamstype. We lichtten de meest populaire soorten toppers voor je uit.

Koudschuim topper

De betere koudschuim topper staat bekend om zijn veerkrachtige natuur. Dit type topper, vervaardigd uit high-resilience (HR) schuim, valt op door zijn hoge mate van duurzaamheid en uitstekende ventilatiecapaciteiten. Koudschuim is een variant van polyurethaan (PU) schuim en wordt geprezen om zijn vermogen om zich aan te passen aan de drukpunten van het lichaam, terwijl het tegelijkertijd een stabiele ondersteuning biedt. 

Het bijzondere aan een koudschuim topper is dat het niet alleen zorgt voor comfort, maar ook een gezondere slaapomgeving bevordert. Door zijn open celstructuur biedt een koudschuim topper een optimale luchtcirculatie, wat essentieel is voor de afvoer van lichaamswarmte en vocht. Daarnaast staat koudschuim bekend om zijn lange levensduur en het behoud van vorm, waardoor het niet snel zal doorzakken of kuilvorming zal vertonen. En laat dat nou precies één van de redenen zijn waarom mensen voor een topper kiezen. Maar hierover later meer. 

Traagschuim topper

Een traagschuim topper is net zoals een koudschuim topper gemaakt uit polyurethaan (PU) maar met één groot verschil: het staat bekend als memory foam of visco-elastisch schuim. Deze bijzondere samenstelling reageert op lichaamswarmte, waardoor het materiaal zich nauwkeurig vormt naar de contouren van het lichaam. Wel is traagschuim slecht in het reguleren van vocht en kan het al snel als te warm worden ervaren. 

Een punt van aandacht bij traagschuim is dan ook de temperatuurgevoeligheid. In een koele slaapkamer, bij temperaturen onder de 18°C, kan traagschuim harder aanvoelen dan gewenst. Dit kan het comfortniveau beïnvloeden, dus voor koudere omgevingen kan een ander type topper een betere keuze zijn. 

Latex topper

Een latex topper is gemaakt van het sap van de rubberboom en biedt een unieke combinatie van ondersteuning en comfort. Deze natuurlijke oorsprong geeft latex zijn onderscheidende elastische en ondersteunende eigenschappen. Latex is bijzonder duurzaam en behoudt lang zijn vorm en structuur. Daarnaast is latex van nature antimicrobieel en hypoallergeen, waardoor een latex topper een uitstekende keuze is voor allergiegevoelige slapers. Maar let op: er bestaat ook zoiets als een latex allergie. 

Latex toppers zijn over het algemeen soepeler dan traagschuimtoppers, wat ze een goede optie maakt voor mensen die een soepel slaapoppervlak nodig hebben zonder in te boeten aan comfort. Ze kunnen een meer een veerkrachtig gevoel bieden, in tegenstelling tot het diep wegzakkende gevoel van traagschuim dat minder snel zijn vorm aanpast.  

Waarom voor een topper kiezen?

Soms heb je geen keus en zit de topper dus standaard bij je bed inbegrepen. Vele boxsprings zijn namelijk juist zo ontworpen dat het matras en de topper elkaar ondersteunen en versterken. Zou je de topper verwijderen van je boxspring, dan zal je een stuk zacht comfort missen. Maar dit betekent niet automatisch dat je op elk matras een topper kan of moet leggen. Want als je een goed kwaliteit matras koopt, heb je eigenlijk helemaal geen topper nodig. 

Waarom zou je dan toch kiezen voor een topper? Een topper dient meerdere doeleinden, we zetten deze en de bijkomende voordelen van een topmatras dan ook voor je op een rijtje.

  • Extra comfortlaag: één van de meest gehoorde redenen waarom mensen voor een topper op hun matras kiezen. Een topper biedt een extra comfortlaag boven op je bestaande matras. 

Maar let op: de ondersteuning moet altijd uit je matras komen en het extra stukje comfort kan dan uit je topper komen. 

  • Levensduur van je matras: een topper kan de levensduur van je matras verlengen. Het beschermt je matras namelijk tegen directe slijtage en is de eerste buffer tussen je lichaam en matras betreft vochtregulatie.  Ook doordat een topper vaak makkelijker te keren en draaien is dan een matras, kun je op deze manier de levensduur verlengen.

Maar let op: is je matras duidelijk aan vervanging toe dan is een nieuwe topper aanschaffen niet de manier om de levensduur te verlengen. Een topper kan pas zijn werk doen als het de ondersteuning van een goed matras krijgt. 

  • Onderhoudsgemak: Een topper is lichter en daardoor gemakkelijker te hanteren, op te maken dan een dikker matras. Speciale moltonhoezen en hoeslakens passen perfect om de dunnere toppers voor extra gemak.
  • Vermijden van ‘de geul’: Een tweepersoons topper is een effectieve oplossing om de geul tussen twee eenpersoonsmatrassen in een tweepersoonsbed te vermijden, wat resulteert in een ononderbroken en comfortabele slaapoppervlak. Je kunt ook een zogenaamde ‘pont d’amour’ aanschaffen om de geul tussen twee matrassen te overbruggen. 

Wanneer je beter niet voor een topper kunt kiezen

Een topper kent niet alleen maar voordelen. Er zijn ook genoeg redenen waarom je niet voor een topper op je matras zou moeten kiezen. Als je bijvoorbeeld een kwaliteitsmatras hebt, is het eigenlijk helemaal niet nodig om een topper aan te schaffen. Maar omdat de topper zo normaal is geworden door de populariteit van boxsprings, gaan mensen ervan uit dat een topper op je matras ‘hoort’. 

Wij zetten de redenen voor je op een rijtje wanneer en waarom je niet voor een topper op je matras zou moeten kiezen:

  • Ondersteuning: Een topper zal een al te zacht slaapsysteem niet steviger maken; het kan juist het bed nog zachter doen aanvoelen. Mis jij stevigheid? Dan zal je moeten kijken naar een steviger matras. 
  • Slecht matras: Als je matras doorgezakt of van slechte kwaliteit is, zal een topper dit niet oplossen. Het topmatras zal de vorm van het onderliggende matras volgen, inclusief eventuele verzakkingen.
  • Ventilatie: De ventilatie van het matras kan beperkt worden door een topper, wat vooral problematisch is bij matrassen die al minder goed ventileren. Ook kan een topper de vochtafvoer van het onderliggende matras belemmeren, wat in extreme gevallen kan leiden tot condens/schimmelvorming.
  • Prijs: de prijzen van toppers lopen sterk uiteen door de kwaliteit van het materiaal. In het geval van een topper is goedkoop vaak duurkoop. Goedkope toppers kunnen namelijk meer kwaad doen dan helpen en een negatieve uitwerking op je slaapervaring hebben. 

Een goed matras koop je bij Homan Slapen

Een topper kan een waardevolle toevoeging zijn aan je slaapervaring als je op zoek bent naar net dat extra beetje comfort. Echter, het is belangrijk te onthouden dat een topper niet dient ter verlenging van een versleten matras het beste werkt in combinatie met een kwalitatief goed matras. Overweeg je een topper, dan is het essentieel om de juiste balans tussen comfort en ondersteuning te vinden en te zorgen dat deze past bij je persoonlijke slaapvoorkeuren.

Twijfel je nog over het wel of niet kopen van een topper? Kom dan langs in één van onze winkels. Homan Slapen biedt een persoonlijke slaapoplossing op maat. Bezoek onze winkel in Haren of Assen voor deskundig advies en om het uitgebreide aanbod van kwaliteitsbedden te ervaren, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt voor jouw optimale nachtrust.

Veelgestelde vragen

De levensduur van een topper hangt af van de kwaliteit en het materiaal, maar gemiddeld gaat een topper ongeveer 5 tot 8 jaar mee. Factoren zoals het type materiaal, de dikte en de mate van onderhoud spelen een rol in hoe lang het zijn vorm en comfort behoudt. Regelmatig draaien en het gebruik van een molton kan helpen om de levensduur van een topper te verlengen.

Ja, je kunt slapen op een boxspring zonder topper. Hoewel een topper vaak wordt gebruikt voor extra comfort en om de levensduur van het matras te verlengen, is het geen verplicht onderdeel van een boxspring. Sommige boxspringmatrassen bieden voldoende steun en comfort zonder de noodzaak van een topper. 

Heeft jouw boxspring een gestoffeerd matras, dan is een topper wel noodzakelijk. Dit komt doordat het matras vaak voorzien is van minder afdeklagen, deze zitten dan extra in de topper verwerkt. Daarom is een topmatras nodig om het benodigde comfort en de juiste ondersteuning te bieden.

Wij raden natuurlijke materialen aan door hun ventilerende- en temperatuur regulerende vermogen. Kies voor een topper met een vulling van natuurlijke materialen als paardenhaar of wol. Wil je graag warm liggen, dan is latex of koudschuim een goede keuze.

De ideale dikte van een topper hangt af van persoonlijke voorkeur en de behoefte aan extra comfort of ondersteuning. Over het algemeen varieert een goede topper tussen de 5 en 8 cm. Een dikkere topper (rond de 8 cm) biedt meer comfort en ondersteuning, vooral als het onderliggende matras wat ouder of steviger is. Een dunnere topper (rond de 5 cm) kan voldoende zijn voor een matras dat al behoorlijk comfortabel is. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen voldoende ondersteuning en het gewenste comfortniveau.

Inhoud

Recente blogberichten

Profiteer nu van de

showroomsale

Contact