Matras omdraaien, de do’s en don’ts
In een mensenleven brengen we gemiddeld ongeveer een derde van onze tijd slapend door. En aangezien een goede nachtrust essentieel is voor onze algehele gezondheid en welzijn, verdient het matras waarop we slapen alle zorg en aandacht. Een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien aspect van matrasonderhoud, is het omdraaien van je matras. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over je matras omdraaien en je matras draaien en vertellen we je de do’s en don’ts.
Waarom is je matras omdraaien belangrijk?
Je matras omdraaien is een cruciale stap in het verlengen van de levensduur van je matras en het behouden van optimaal slaapcomfort. Wanneer we slapen, oefenen we voortdurend druk uit op bepaalde delen van het matras, vooral waar onze schouders, heupen en voeten liggen. Als je je matras niet omdraait, zullen deze gebieden sneller slijten, wat leidt tot de onvermijdelijke vorming van kuilen en hobbels. Dit is niet alleen oncomfortabel maar kan ook leiden tot rug- en nekklachten door een ongelijke ondersteuning.
Daarnaast heeft het je matras omdraaien ook hygiënische voordelen. Stofmijten, allergenen en zelfs schimmels kunnen zich opstapelen in een matras. Door het matras om te draaien, wordt de kans op vochtretentie verminderd, wat weer helpt in het bestrijden van deze ongewenste ‘bewoners’.
Ook kan regelmatig je matras omdraaien helpen bij het behoud van de oorspronkelijke kwaliteiten van het matras. Veel moderne matrassen zijn gemaakt van materialen zoals traagschuim of latex, die zich aanpassen aan de contouren van je lichaam. Deze materialen hebben echter tijd nodig om terug te keren naar hun oorspronkelijke vorm. Door je matras om te draaien, geef je deze materialen de kans om te “herstellen”, waardoor de ondersteunende kwaliteiten langer behouden blijven.
Matras omdraaien versus draaien
Vaak worden de termen ‘matras omdraaien’ en ‘matras draaien’ door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende handelingen die beiden belangrijk zijn voor het behoud van je matras. Bij het omdraaien keer je het matras om zodat de bovenkant nu de onderkant wordt en vice versa. Dit is vooral nuttig als je matras een tweezijdig ontwerp heeft dat aan beide kanten gebruikt kan worden. Door je matras om te draaien, zorg je voor een gelijkmatige slijtage en verleng je de levensduur van het matras.
Bij het draaien van je matras roteer je het matras 180 graden langs de lengteas, zonder de boven- en onderkant om te keren. Dit betekent dat het voeteneinde het hoofdeinde wordt en omgekeerd. Dit is vooral handig voor matrassen met een specifieke topkant die niet omgedraaid kan of mag worden. Het draaien van het matras helpt om doorzakken op de plek waar je meestal slaapt te voorkomen en bevordert een evenredige gewichtsverdeling.
Hoe vaak je matras (om)draaien?
Voor het beste onderhoud van je matras is het aanbevolen om beide methoden af te wisselen. Een goede vuistregel is om je matras elke drie maanden te draaien en het in de tussenliggende periodes om te draaien. Door deze handelingen regelmatig uit te voeren, kun je de consistentie en het comfort van het matras behouden, waardoor je ook beter slaapt. Bovendien kan regelmatig omdraaien en draaien helpen om de opbouw van stofmijten, bacteriën en allergenen te verminderen.
Niet elk matras kun je omdraaien
Er zijn specifieke modellen, zoals de pillow-top matrassen of matrassen met een bepaalde laagvolgorde, die ontworpen zijn met een duidelijke boven- en onderkant. Bij deze matrassen is het omdraaien niet aanbevolen, omdat dit de speciale eigenschappen van het matras kan aantasten en zelfs kan leiden tot ongemak of snellere slijtage.
In dergelijke gevallen is roteren — het 180 graden draaien van het matras zonder de boven- en onderkant om te wisselen — de enige aanbevolen optie voor onderhoud.
De do's en don’ts op een rijtje
- Controleer altijd de aanbevelingen van de fabrikant voordat je het matras omdraait of draait. Niet elk matras moet je omdraaien.
- Draai en keer het matras met regelmatige tussenpozen om slijtage gelijkmatig te verdelen. Overweeg het matras te draaien of om te draaien bij de wisseling van de seizoenen als geheugensteuntje.
- Het (om)draaien van het matras is ook een goed moment om je matras aan een inspectie te onderwerpen. Kijk het matras na op eventuele beschadigingen of vlekken voordat je het omdraait.
- Maak het matras schoon na het omdraaien, dit is een goed moment om het op te frissen.
- Draai niet zomaar je matras om. Als je matras een specifieke boven- en onderkant heeft (zoals een pillow-top), draai het dan alleen.
- Houd je aan een consistent schema; onregelmatig draaien en keren kan leiden tot oneven slijtage.
- Negeer de aanbevelingen van de fabrikant niet; dit kan je garantie beïnvloeden.
- Niet op tijd je matras vervangen. Met het (om)draaien van je matras verleng je de levensduur van je matras. Maar ook met het (om)draaien komt je matras op het punt dat het vervangen moet worden. Meer over de levensduur van je matras lees je in onze blog.
Een nieuw matras koop je bij Homan Slapen
Als je hebt ontdekt dat het omdraaien van je matras niet meer voldoende is om een comfortabele nachtrust te garanderen, dan is het misschien tijd voor een nieuwe. Bij Homan Slapen bieden we een ruime keuze aan topkwaliteit matrassen die bij elke slaapstijl passen.
Kom naar onze winkel om de diverse opties te verkennen en ontvang persoonlijk slaapadvies van onze experts. Wacht niet langer en verbeter je slaapervaring nu. Bezoek Homan Slapen vandaag nog!
Veelgestelde vragen
Het advies is om je matras elke 3 tot 6 maanden om te draaien. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van slijtage en druk, waardoor het matras zijn vorm langer behoudt en je comfortabeler slaapt.
Ja, het regelmatig omdraaien van je matras helpt bij het voorkomen van kuilen en verlengt de levensduur.
De bovenkant van je matras is meestal de zijde met de comfortlaag. Deze kant is vaak gemarkeerd met een label en is ontworpen om je optimale ondersteuning en comfort te bieden tijdens het slapen.
Ja, sommige matrassen hebben een specifieke boven- en onderkant, zoals pillow-top matrassen waarbij de comfortlaag alleen aan één kant zit. Als zo’n matras verkeerd om ligt, kan dit het comfort en de ondersteuning negatief beïnvloeden.