Zeilmakerstraat 14A, Assen | Rijksstraatweg 167, Haren

Over hoofdkussens tegen nekklachten

nekklachten door hoofdkussen

Hoofdkussen tegen nekklachten

Wakker worden met een stijve nek kan de start van je dag flink beïnvloeden. Het geheim van een pijnvrije ochtend ligt vaak in de juiste keuze van een hoofdkussen. Een hoofdkussen kan, mits juist gekozen, de stand van je nek en ruggenwervels optimaliseren en zo nekklachten helpen verminderen of voorkomen. Maar hoe kies je een juist hoofdkussen? We vertellen je er alles over in deze blog. 

Hoe kies je het juiste hoofdkussen bij nekklachten?

Het kiezen van het perfecte hoofdkussen bij nekklachten is cruciaal en begint bij jouw favoriete slaaphouding. Een geschikt kussen behoudt de neutrale houding van je hoofd en nek, waardoor je spieren door de nacht heen volledig kunnen ontspannen. Belangrijk hierbij ook is de hardheid van je matras, want hoever je met je schouders wegzakt in het matras is bepalend voor de hoogte van je kussen. Zorg er ten allen tijden voor dat je nek en schouders een rechte lijn vormen voor de meest comfortabele en herstellende slaap. Trek een denkbeeldige lijn van je oor tot je schouder als je op een kussen ligt. Is de lijn recht, dan is dit een geschikt kussen.  

Maar wat zegt je slaaphouding over het soort hoofdkussen? 

De keuze van een topper is essentieel; het materiaal moet aansluiten bij jouw persoonlijke slaapvoorkeuren en lichaamstype. We lichtten de meest populaire soorten toppers voor je uit.

De zijslaper 

Als zijslaper lig je voornamelijk op je schouders, daarmee ontstaat er ruimte tussen je hoofd en je matras en het is deze ruimte die opgevuld moet worden voor de beste slaaphouding. Het beste kussen voor een zijslaper is dan ook een stevig kussen die de ruimte tussen je hoofd en het matras op een natuurlijke wijze opvult. Op deze manier blijven je halswervels recht en krijgen ze de beste ondersteuning.   

Een handige tip voor de hoogte van je kussen is om je schouderbreedte als meetpunt te gebruiken. Hoe breder de schouders, hoe hoger het kussen moet zijn. Vergeet daarbij dus ook niet dat je schouders misschien wel wat wegzakken in het matras , meet dus al liggend op het matras de hoogte op. 

De rugslaper 

Doordat je hoofd, nek en rug in een vrij neutrale positie liggen als je op je rug slaapt, heb je de minste kans op nekklachten. Toch kun je als rugslaper ook met nekpijn na het slapen wakker worden. Ben je op zoek naar een hoofdkussen tegen nekklachten, dan moet je als rugslaper misschien eerst ook naar de hardheid van je matras kijken. Je wilt voorkomen dat je met de kin op de borst slaapt. Als rugslaper ben je dan ook vooral gebaad bij een kussen dat niet te hoog maar ook niet te laag ligt.  

 De buikslaper 

Op je buik slapen is misschien wel één van de meest voorkomende redenen dat je last hebt van nekpijn na het slapen. Dit komt doordat je eigenlijk de hele nacht met je nek gedraaid ligt, anders krijg je amper adem. Als buikslaper kunnen je nek en ruggenwervels slecht ontspannen met hoofdpijn, een vastzittende nek en in het ergste geval ook rugklachten, tot gevolg. Een zacht en plat kussen helpt om je nek minder te draaien. Maar eigenlijk zou je als buikslaper een andere slaaphouding moeten proberen aan te leren.  

Hoe een hoofdkussen nekklachten kan veroorzaken

Niet alleen je slaaphouding is de oorzaak van nekklachten na het slapen. Ook een verkeerd, of verkeerd gebruik van een hoofdkussen kan de reden zijn dat je met nekpijn wakker worden. Wanneer je kampt met nekklachten, zijn er enkele belangrijke dingen die je vooral niet moet doen: 
  • Vermijd meerdere kussens: Het stapelen van meerdere kussens kan leiden tot een onnatuurlijke positie van de nek en ruggengraat. Kies in plaats daarvan voor één kwalitatief goed kussen dat de juiste ondersteuning biedt. 
  • Verkeerd materiaal: Vermijd kussens van materiaal dat niet de juiste steun biedt. Te harde of te zachte materialen kunnen je hoofd in een verkeerde positie brengen. Meer over de vulling van hoofdkussens lees je in deze blog. 
  • Gebruik geen oude kussens: Een oud kussen dat zijn vorm heeft verloren, kan niet de nodige steun bieden en kan nekklachten verergeren. Gemiddeld gaat een kussen 5 jaar mee.  
  • Te hoog of te laag kussen: Een te hoog of te laag kussen kan je nek in een ongemakkelijke hoek dwingen, waardoor spanning en pijn ontstaan. 
Een goed gekozen kussen dat aansluit bij je slaapstijl en lichamelijke behoeften, kan een wereld van verschil maken voor mensen met nekklachten.   

Koop jouw perfecte hoofdkussen bij Homan Slapen

Het vinden van het juiste hoofdkussen kan een ware uitdaging zijn. Maar geen zorgen, bij Homan Slapen helpen we je graag bij deze belangrijke keuze. Met ons uitgebreide assortiment aan kussens en deskundig advies zorgen we ervoor dat jij het kussen vindt dat perfect aansluit bij jouw individuele behoeften. Kom langs in een van onze winkels in Haren of Assen en ervaar zelf de kracht van een perfect hoofdkussen.  

Inhoud

Recente blogberichten

Profiteer nu van de

showroomsale

Contact