Klachten verdwijnen meestal vanzelf
De kans dat je na het slapen op een nieuw matras last krijgt van je schouders of rug is vrij groot. Bij het wennen aan een nieuw matras komt het ook vaak voor dat je moeite hebt met inslapen of onrustiger slaapt. Zo’n acht op de 10 mensen ervaart klachten in de eerste weken van het slapen op een nieuw matras. Het kan hier gaan om lichte spierpijn tot ‘s nachts vaak wakker worden.
Deze klachten zijn natuurlijk niet fijn. Toch zijn ze een normaal onderdeel van de houdingscorrectie periode waarin je lichaam went aan een nieuwe slaaphouding en veranderde ondersteuning. Je spieren staan op een andere manier onder spanning en zullen hieraan wennen.
De wenperiode van een nieuw matras
Het wennen aan een nieuw matras duurt ongeveer drie à vier weken. Alle spieren in je lichaam passen zich aan de nieuwe ondergrond aan. Daarnaast moeten je spieren ook wennen aan de nieuwe spanning die het matras op je lichaam uitoefent. Het kan ook gebeuren dat je het wat warmer krijgt terwijl je slaapt. Dit komt doordat je bloed makkelijker door je lichaam heen stroomt.
Na een periode van ongeveer vijf à zes weken neemt deze houding corrigerende pijn af. Hierna accepteert je lichaam de nieuwe ergonomische houding. Mocht je toch last blijven houden, dan komt de matrashardheid wellicht niet overeen met je lichaamsbouw, slaaphouding of persoonlijke voorkeur. Denk naast het nieuwe matras ook aan de bedbodem. Het matras bepaalt een groot deel van het slaapcomfort, maar de bedbodem beïnvloedt het slaapcomfort tot 30%.
Slaapadvies in onze beddenwinkel
Tegenwoordig is het steeds makkelijker om online informatie in te winnen. Toch vinden we bij Homan Slapen dat er niets boven persoonlijk advies gaat. Producten vergelijken kan iedereen, maar het wordt een stuk lastiger om zonder specifieke kennis te bepalen welk product echt bij je past. Daarom geven we slaapadvies. Aan de hand van jouw lichamelijke behoeften en wensen bepalen we welk bed het beste bij je past. We kunnen een personal sleep scan maken en je indrukkingsprofiel meten. Dit is bij iedereen anders en bepaalt precies waar je ondersteuning nodig hebt. Met het indrukkingsprofiel kunnen we een ergonomisch matras voor je samenstellen.
Waarom moet je wennen aan een nieuw matras?
Wennen aan een nieuw matras is nodig omdat je lichaam zich moet aanpassen aan de nieuwe ondersteuning en het comfortniveau. Het vorige matras had wellicht andere eigenschappen of was door langdurig gebruik aangepast aan je lichaamsvormen. De nieuwe structuur en stevigheid van het matras kunnen in het begin ongewoon aanvoelen, maar na enige tijd biedt het meestal een verbeterde slaapervaring.
Hoe weet je of een matras te hard is?
Of een matras te hard is, kun je herkennen aan verschillende tekenen. Als je niet comfortabel kunt liggen zonder pijnlijke drukpunten te ervaren, kan dit een teken zijn dat het matras te hard is voor jouw lichaam en slaapvoorkeuren. Ook als je merkt dat je vaak woelt en draait in je slaap, kan dit duiden op een te harde ondergrond. Een goede indicator is ook de slaaphouding; zijslapers hebben vaak een zachter matras nodig voor voldoende drukverlichting op de schouders en heupen.
Is een topper goed voor je rug?
Een topper kan goed zijn voor je rug als het extra ondersteuning of drukverlichting biedt die past bij je slaaphouding en lichaamstype. Voor mensen met rugklachten kan een topper die zich aanpast aan de lichaamscontouren en de wervelkolom goed ondersteunt, helpen om rugpijn te verminderen. Echter, de effectiviteit hangt af van de individuele behoeften en de kwaliteit van het onderliggende matras.
Wat als je na 2 maanden nog steeds niet gewend bent?
Als je na twee maanden nog steeds niet gewend bent aan een nieuw matras, kan het zijn dat het matras niet goed aansluit bij je lichaamstype of slaapvoorkeuren. Het is belangrijk om je slaapervaring te evalueren en te overwegen of een ander type matras, zoals een met een andere stevigheid of materiaal, beter geschikt zou zijn.