Wat is een goed slaapritme?

Iedereen heeft andere behoeftes op het gebied van slapen. De een is een vroege vogel terwijl de ander het liefst uitslaapt. Sommige mensen liggen urenlang naar het plafond te staren, anderen hoeven hun kussen alleen maar te ruiken en al in slaap vallen. Is het slaappatroon dan echt zo verschillend bij iedereen? Hoeveel uur diepe slaap heb je nodig? Wat is een normaal slaappatroon? En waarom is een goed slaapritme belangrijk? Laten we erop ingaan.
een vrouw in slaap met duidelijk een goed slaapritme

Wat is slapen?

Als je slaapt ben je in een niet bewuste toestand waarin je lichaam en geest tot rust kunnen komen. Alle indrukken die je gedurende de dag hebt opgedaan worden verwerkt tijdens de slaap. De spieren die je overdag hebt gebruikt kunnen tot rust komen. Als je slaapt gebeurt er veel in je lichaam. Zo verandert je hersenactiviteit, daalt je lichaamstemperatuur, verlaagt je hartslag, nemen bepaalde hormonen toe of juist af en produceer je minder urine en speeksel.

De verschillende slaapfases

Er zijn vier verschillende slaapfases. Samen vormen die slaapfases de slaapcyclus, oftewel je slaapritme. De slaapcyclus duurt 90 tot 120 minuten en doorloop je gemiddeld drie tot vijf keer per nacht.
De verschillende slaapfases zijn te onderscheiden door de mate van hersenactiviteit en oogbewegingen.

Inslaapfase of sluimerfase

De inslaapfase is de eerste fase van slapen. Je zweeft dan tussen wakker zijn en slapen. De hersenactiviteit neemt in deze fase af en je ogen vallen zo nu en dan dicht. Meestal duurt de inslaapfase een paar minuten.

Lichte slaap

In de lichte slaapfase slaap je al wel, maar nog niet diep. Je wordt al niet meer wakker van ieder geluid, maar als je wel wakker wordt heb je nog niet het idee dat je echt geslapen hebt. De lichte slaapfase duurt gemiddeld een uur.

Diepe slaap

Tijdens deze slaapfase slaap je diep. Je ademhaling en hartritme dalen tot een minimum. Als je uit deze slaap wordt gewekt ben je gedesoriënteerd en duurt het even voordat je je realiseert waar je bent. In slaapfase van diepe slaap werkt je lichaam aan het fysieke herstel. De diepe slaapfase duurt ongeveer 20 minuten.

REM-slaap

De REM-slaap wordt ook wel de droomslaap genoemd. REM staat voor Rapid Eye Movement. Tijdens deze fase bewegen je ogen voortdurend. Je hartritme en de ademhaling zijn in deze fase onregelmatig. Je spieren zijn totaal ontspannen en je bloeddruk stijgt. Tijdens de REM-slaapfase werk je aan emotioneel herstel en verwerk je gegevens. De REM-slaapfase duurt gemiddeld 20 minuten.
(Te) weinig slaap kan zorgen ervoor zorgen dat je:
  • Prikkelbaar bent
  • Een sombere stemming hebt
  • Te weinig puf hebt om iets te ondernemen
  • Probleemoplossend vermogen afneemt
  • Vermogen om dingen te onthouden afneemt
  • Gedurende de dag slechter kunt leren en denken
  • Risico op overgewicht toeneemt

Waarom is slapen belangrijk?

We slapen ongeveer een derde van ons leven. En dat is helemaal niet zonde van onze tijd, maar juist erg belangrijk voor fysiek en geestelijk herstel. Gedurende de nacht krijgt het lichaam de tijd om te kunnen herstellen. Wanneer je weinig slaapt, krijgt je lichaam niet voldoende tijd om te herstellen.

Als je regelmatig te weinig slaap krijgt, kun je een slaaptekort opbouwen. Het inhalen van een slaaptekort door uit te slapen in het weekend is niet de oplossing. Je zult nooit helemaal herstellen van een slaaptekort. Daarom is het van groot belang dat je zorgt voor voldoende uren slaap per nacht en een goed slaapritme opbouwt.

Hoeveel slaap heb je nodig?

De optimale slaapduur wordt bepaald door genetische aanleg, geslacht, leeftijd en externe factoren, zoals hoe actief je bent gedurende de dag.
De meeste mensen hebben 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig om ‘groot onderhoud’ te plegen aan het brein. Er zijn maar weinig mensen die even goed functioneren bij minder dan 7 uur slaap per nacht.
Een belangrijke richtlijn om erachter te komen of je voldoende slaap krijgt en dus een goed slaapritme hebt, is of je uitgerust wakker wordt. Goed slapen betekent dat je:

  • Minimaal 85% van de tijd in bed slapend doorbrengt;
  • Binnen 30 minuten in slaap valt;
  • Niet meer dan één keer per nacht wakker wordt en dit niet langer duurt dan 20 minuten.
LeeftijdAanbevolen slaapduur 
1-2 jaar11-14 uur 
3-5 jaar10-13 uur
6-13 jaar9-11 uur
14-17 jaar8-10 uur
18-65 jaar7-9 uur
65+ jaar7-8 uur

Wat is je biologische klok?

Ons lichaam volgt een bioritme van 24/25 uur. Hieronder valt ook het slaap-waakritme. We hebben verschillende interne klokken. De centrale klok zit in onze hersenen en is verbonden met het netvlies. Deze verbinding zorgt ervoor dat de klok gelijk blijft lopen met ons dag- en nachtritme.

De biologische klok zorgt ervoor dat we ons overdag cortisol aanmaken waardoor we ons actief voelen en dat er ’s avonds melatonine wordt aangemaakt. Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur, hartritme en bloeddruk dalen.

Onze biologische klok werkt het best als we ’s nachts slapen en goed slapen. Heb je een verstoorde biologische klok? Dan kun je de biologische klok resetten door elke dag op dezelfde tijd op te staan (ook in het weekend), overdag niet te slapen, een normaal eetpatroon aanhouden en zo nu en dan naar buiten te gaan.

Weetje! Zelfs in een grot werkt onze biologische klok. De Franse geoloog Siffre deed onderzoek naar zijn bioritme. Hij leefde 65 dagen lang in een grot zonder daglicht. Uiteindelijk bleek dat hij in de grot een stabiel slaap-waakritme had opgebouwd van 24,5 uur. En dit alles zonder dat hij enig besef van tijd kwijtgeraakt was.

Een goed bed voor een goede nachtrust

Gemiddeld veranderen we 80 keer per nacht van houding en we verliezen ongeveer een halve liter vocht. Dit stelt ons bed dus behoorlijk op de proef. Investeren in een goed bed heeft daarom meer effect op een goede nachtrust dan je misschien zou denken.

Om goed te kunnen uitrusten, moet je lichaam volledig kunnen ontspannen en ontlast kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat jouw bed het ligcomfort biedt dat jouw lichaam nodig heeft.

Het vinden van een bed dat voldoet aan al jouw wensen en behoeften kan best lastig zijn. Daarom geven we in onze beddenwinkels in Haren en Assen slaapadvies. Maak online een afspraak en vind het perfecte bed dat bij jou past.

Inhoud

Recente blogberichten

Profiteer nu van de

showroomsale

Contact