Zeilmakerstraat 14A, Assen | Rijksstraatweg 167, Haren

Spiraalbodem of lattenbodem?

Bij het kopen van een bed sta je voor een belangrijke keuze. Ga je voor een spiraalbodem of lattenbodem? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Bij het kopen van een nieuw bed kom je voor vele keuzes te staan, waaronder de keuze tussen een spiraalbodem of lattenbodem. Het kiezen van de juiste bedbodem is essentieel voor een goede nachtrust en algemeen comfort. Beide soorten bodems hebben unieke eigenschappen die van invloed kunnen zijn op jouw slaapervaring. In deze blog zullen we de verschillen tussen een spiraalbodem en een lattenbodem uitleggen. Zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken bij de aanschaf van een nieuw bed.

Spiraalbodem

Een spiraalbodem bestaat uit een minutieus vlechtwerk van metaaldraden die door elkaar gevlochten zijn en op spanning zijn gebracht door zogenaamde spanstroken. Waar vroeger de spiraalbodems in de lengte gespannen werden, worden spiraalbodems tegenwoordig dwarsgespannen. Dit voorkomt dat de spiraalbodem gaat doorhangen en er een soort hangmat-effect gecreëerd wordt.

Een spiraalbodem staat bekend om zijn veerkracht en dempingseigenschappen, en de open structuur zorgt voor een goede luchtcirculatie. Het is een populaire keuze vanwege het comfort en de ondersteuning die het biedt tijdens het slapen. Je vindt een spiraalbodem dan ook veel terug in de populaire boxspring bedden van Auping en Avek.

Lattenbodem

Een lattenbodem bestaat uit een frame met latten die horizontaal over de breedte van het bed zijn geplaatst. De latten kunnen variëren in dikte en flexibiliteit, afhankelijk van het gewenste niveau van ondersteuning. Een gemiddelde lattenbodem bestaat uit 28 latten en het aantal latten kan oplopen tot 42. Een lattenbodem biedt over het algemeen een meer ondersteunend ligoppervlak in vergelijking met een spiraalbodem.

 

Sommige lattenbodems bieden de mogelijkheid om zelf de stevigheid van de lattenbodem in te stellen. Door middel van schuifjes kun je zelf de latten instellen aan de hand van je lichaamsprofiel en gewicht. Daardoor kan je lattenbodem gerichte ondersteuning bieden voor de verschillende drukpunten, zoals schouders en heupen. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met rugklachten of die behoefte hebben aan extra stevigheid.

spiraalbodem 2

De keuze tussen spiraalbodem of lattenbodem

Bij de aanschaf van een nieuw bed kom je voor een belangrijke keuze te staan; ga je voor een spiraalbodem of lattenbodem? Waar moet je rekening mee houden bij je keuze? Wij zetten een aantal belangrijke factoren voor je op een rijtje:

  • Persoonlijke voorkeur

Allereerst is er natuurlijk de persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan de veerkracht en zachtheid van een lattenbodem, terwijl anderen de voorkeur geven aan de stevigheid en ondersteuning van een spiraalbodem. Het is belangrijk om beide opties uit te proberen en te ervaren welke het beste bij jouw lichaam en slaapbehoeften past.

  • Gewichtsverdeling

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is de gewichtsverdeling. Een spiraalbodem kan beter omgaan met een gelijkmatige gewichtsverdeling, terwijl een lattenbodem de neiging heeft om beter te presteren bij een puntsgewijze gewichtsverdeling. Als je bijvoorbeeld een zwaarder lichaamsgewicht hebt of met een partner slaapt, kan een lattenbodem meer geschikt zijn omdat de latten individuele ondersteuning bieden aan verschillende delen van het lichaam.

  • Veerkracht van de bedbodem

Daarnaast speelt de mate van veerkracht en flexibiliteit een rol. Een spiraalbodem kan meer veerkracht en beweging bieden, wat vooral handig kan zijn voor mensen die graag draaien en bewegen tijdens hun slaap. Aan de andere kant kan een lattenbodem meer stabiliteit en minder bewegingsoverdracht bieden, wat gunstig kan zijn als je de voorkeur geeft aan een stabielere slaapomgeving en minder verstoring wilt ervaren wanneer je partner zich beweegt.

  • Duurzaamheid en levensduur

Een ander aspect om te overwegen is de duurzaamheid en levensduur. Over het algemeen worden spiraalbodems beschouwd als duurzamer en hebben ze een langere levensduur dan lattenbodems. Dit komt omdat een spiraalbodem eigenlijk niet verarmd, door de wijze van spannen.  Als je op zoek bent naar een investering op lange termijn, kan een spiraalbodem een betere keuze zijn.

  • Prijs

Tot slot is er nog de kwestie van prijs. Over het algemeen zijn spiraalbodems vaak iets goedkoper dan lattenbodems

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en uitgerust leven. Kom langs in één van onze winkels en maak kennis met onze verschillende bedbodems. Onze slaapadviseurs helpen je graag bij de keuze tussen een spiraalbodem of lattenbodem.

Inhoud

Recente blogberichten

Profiteer nu van de

showroomsale

Contact