Zeilmakerstraat 14A, Assen | Rijksstraatweg 167, Haren

Natuurlijk een Hästens bed

Bij de keuze van een nieuw bed lijken de opties oneindig, er zijn zoveel verschillende beddenmerken op de markt met elk hun eigen specialiteit. Als je op zoek bent naar een bed dat gemaakt is van natuurlijke materialen maar niet inboet op slaapcomfort, dan is de kans groot dat je uitkomt bij een Hästens bed. Wij vertellen je in dit blogartikel graag meer over deze bijzondere Zweedse beddenfabrikant, zodat ook jij aan het eind zegt: natúúrlijk een Hästens bed.

Geschiedenis Hästens

Eerst een klein stukje geschiedenis van dit bijzondere Zweedse familiebedrijf. Hästens bedden gaat terug tot halverwege de 19e eeuw. Het was Pehr Adolf, een paardenzadelmaker uit het kleine Zweedse dorpje Örebro dat naast het maken van zadels, begon met het werken met paardenhaar. Hij ontdekte de unieke eigenschappen van dit natuurlijke materiaal en besloot dit te verwerken in matrassen. Zijn zoon Per Thure zette de traditie van zadelmaker voort maar focust zich ook steeds meer op matrassen, zittingen en kussens van paardenhaar. De zaken gaan zo goed dat ze stoppen met het maken van zadels en zich volledig richten op de paardenhaar producten. Ze beginnen een eigen paardenhaarspinnerij en in 1924 verplaatsen ze alle activiteiten naar een nieuwe fabriek in de Zweedse stad Köping.

Door het gebruik van duurzame, natuurlijke materialen onderscheidde Hästens zich van andere beddenmakers. In 1926 begon het bedrijf met het maken van dekbedden en kussens met de beste beschikbare dons en veren om hun activiteiten als beddenmakers aan te vullen. Als een belofte van kwaliteit en duurzaamheid, introduceerde de toenmalige eigenaar Janson een garantie van 25 jaar op alle bedden. De kwaliteit van Hästens bedden ontging ook het Zweedse koningshuis niet en in 1952 ontving Hästens het certificaat van hofleverancier.

Naast het gebruik van paardenhaar en andere natuurlijke materialen werd Hästens ook internationaal bekend door de blauwe Hästens-ruit. Als eerbetoon aan het meester-zadelmakererfgoed is een paard opgenomen in het logo van Hästens. Tegenwoordig is Hästens een gerenommeerd beddenmerk in het hogere segment en is over de hele wereld verkrijgbaar.

Hofleverancier Hästens

In 1952 werd Hästens voor het eerst aangewezen door koning Gustaf VI Adolf als hofleverancier van het Zweedse Koninklijk Huis. De vereisten om benoemd te worden tot hofleverancier zijn streng en het bevel moet vernieuwd worden als er een nieuwe koning is. In 1995 werd Hästens dan ook hernoemd tot hofleverancier door koning Carl XVI Gustaf, een hele eer. Het dragen van de titel van hofleverancier is een kenmerk van Zweedse kwaliteit en Scandinavisch design. Een titel die Hästens met trots draagt.

De blauwe Hästens ruit

Hästens bedden zijn internationaal bekend geworden door de karakteristieke blauwe ruit. Dit design is bedacht in 1978 door de man van Solveig Jansons, de vierde generatie die aan het hoofd van Hästens stond. Jack Ryde was een kunst- en designliefhebber en zocht naar een duidelijk patroon om het merk Hästens te representeren. In 1978 presenteerde hij de blauw-witte ruit op een meubelbeurs in Zweden. Het design kon op weinig enthousiasme rekenen van de Zweedse pers. In die tijd waren de modekleuren bruin, groen en oranje. Het frisse blauw-witte ruitpatroon contrasteerde hier fel mee. Toch bleek het een schot in de roos, de blauwe Hästens ruit werd hét kenmerk van het beddenmerk Hästens.

Matras van natuurlijke materialen

De tijd dat mensen op stromatrassen sliepen is geweest, maar matrassen gemaakt van paardenhaar hebben de tand des tijds doorstaan. Door de unieke eigenschappen van paardenhaar bleek het een uiterst geschikt vulmiddel te zijn om matrassen en beddengoed van te maken. Niet alleen paardenhaar, ook natuurlijke materialen als wol, katoen en vlas waren geliefde vulmiddelen voor matrassen. Hästens heeft er bewust voor gekozen om met deze natuurlijke materialen te werken en onderscheid zich daarmee van andere grote beddenmerken. Niet alleen is een matras van natuurlijke materialen beter voor je gezondheid, je slaapt er ook nog eens een stuk fijner op. We lichtten graag de verschillende natuurlijke materialen van een Hästens matras voor je uit.

Paardenhaar matras

Het gebruik van paardenhaar in een matras gaat terug naar de Middeleeuwen. Toen ontdekte men al de unieke eigenschappen van dit natuurlijke materiaal. Maar het was door de hoge kostprijs en de bijzondere status die paarden genoten, alleen weggelegd voor de adel en koninklijke familie. Tegenwoordig is paardenhaar nog steeds een kostbaar product, maar zie je het al wel veel meer terug in matrassen.

Paardenharen zijn hol van binnen, wat een enorm ventilerend vermogen tot gevolg heeft.  Het voert makkelijk vocht af en laat frisse lucht binnen, zo heeft paardenhaar zijn eigen uiterst effectieve, ingebouwde ventilatiesysteem. Daarnaast werkt elke streng van paardenhaar als een kleine veer, wat ondersteuning en flexibiliteit biedt. Nog een unieke kwaliteit van paardenhaar wat het tot een geliefd product maakt in een Hästens matras, is dat het volledig vrij van allergenen is. Paardenhaar heeft natuurlijke antibacteriële, antischimmel- en antimijt eigenschappen die bijdragen aan een gezonde, hygiënische slaapomgeving.

Om een paardenhaar matras te maken, moet het paardenhaar eerst bewerkt worden. Dit proces is gedurende twee eeuwen min of meer gelijk gebleven en is een compleet natuurlijk proces waarbij geen chemische stoffen komen kijken. Het paardenhaar wordt eerst gewassen in kokend water, grondig gespoeld en daarna gesponnen en ontsmet. Het resultaat is prachtig gerimpeld paardenhaar dat enorm in volume is toegenomen en klaar is om verwerkt te worden in een Hästens bed of matras.

Katoen

De keuze voor katoen in een Hästens bed was makkelijk gemaakt. Katoen is misschien wel het zachtste, natuurlijke materiaal dat er is. Daarnaast heeft katoen een verkoelende werking, een eigenschap dat men graag terugziet in een goed bed. Het zachte katoen van Hästens geeft veel comfort en heeft een groot ademend vermogen. Dit komt je nachtrust ten goede omdat je in je slaap ongemerkt zweet. Onder andere het katoen zorgt ervoor dat dit vocht niet in je bed blijft zitten en je in een nat bed wakker wordt. Katoen zorgt er kortom voor dat je droog en comfortabel in slaap kunt vallen.

Wol

In een bed gemaakt van natuurlijke materialen kan een product als wol niet ontbreken. Wol wordt al eeuwen door de mens gebruikt om haar isolerend vermogen. Als je het koud hebt warmt een wollen trui je weer op, maar als je het warm hebt koelt datzelfde materiaal je weer af. De unieke structuur van wol vezels zorgt voor een grote hoeveelheid lucht tussen de vezels, iets dat gladde synthetische vezels niet bezit. Daarnaast heeft wol een grote waterafstotende werking, wol kan tot 30 procent van zijn gewicht in water absorberen zonder nat aan te voelen. Een perfecte eigenschap voor een hoogwaardig bed als Hästens.

Ook het feit dat wol antistatisch is en ongelofelijk vlambestendig, maakt wol tot een hoogwaardig natuurlijk materiaal dat door Hästens maar al te graag gebruikt wordt in haar matrassen. Door zowel paardenhaar, katoen en wol te gebruiken als vulmateriaal, in zorgvuldig berekende combinaties, geeft Hästens haar bedden een ongeëvenaarde temperatuur regulerende werking.

Vlas

Een minder bekende natuurlijke materiaalsoort dat door Hästens gebruikt wordt in haar bedden is vlas. Deze plant bezit verschillende eigenschappen die het tot een zeer geschikt natuurlijk materiaal maakt voor een Hästens bed. Vlas is flexibel en wendt statische elektriciteit af. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan statische elektriciteit hoofdpijn, een jeukende huid en droge slijmvliezen veroorzaken. Allemaal zaken die je nachtrust verstoren. Tevens heeft vlas een natuurlijke geluids- en trilling dempende werking. Door vlas in zorgvuldig berekende lagen in haar bedden te gebruiken, creëert Hästens een prettige slaapomgeving.

Grenen

Een bed van natuurlijke materialen kan niet zonder hout. Hästens kiest voor haar bedden voor traag groeiend Zweeds grenenhout. De frames worden gemaakt van massief, zorgvuldig geselecteerd grenenhout uit de noordelijke bossen van Zweden. Grenen is een sterke en stabiele houtsoort en uiterst geschikt om bedden van te maken. Hästens heeft duurzaamheid en milieu hoog in het vaandel staan en gebruikt daarom alleen FSC-gecertificeerd grenenhout en geeft 25 jaar garantie op al haar bedframes. Zo weet je zeker dat je kwaliteit koopt als je voor een Hästens bed kiest.

Natúúrlijk een Hästens bed

Op een bed van natuurlijke materialen slaap je beter en dat weten ze bij Hästens. Door puur natuurlijke materialen als paardenhaar, wol, katoen, vlas en grenen te gebruiken heeft Hästens een duurzaam bed gecreëerd. Niet alleen voor het milieu maar ook voor jou. De unieke eigenschappen van de natuurlijke materialen zorgen voor een hoog slaapcomfort. Natúúrlijk kies je voor een Hästens bed als je nachtrust je lief is.

Inhoud

Recente blogberichten

Profiteer nu van de

showroomsale

Contact