Zeilmakerstraat 14A, Assen | Rijksstraatweg 167, Haren

Met een vier seizoenen dekbed het jaar rond

Het is elk jaar weer hetzelfde ritueel. Zodra de temperaturen oplopen is het tijd om het winter dekbed te vervangen voor het zomer dekbed. Het winter dekbed gaat in de wasmachine of wordt naar de stomerij gebracht en netjes opgeborgen voor het volgende winterseizoen. Met een vier seizoenen dekbed heb je hetzelfde ritueel maar kun je ook in de herfst en de lente de temperatuur goed reguleren. We vertellen je alles over de dekbedwissel en de voordelen van een vier seizoenen dekbed in deze blog.

Zomer dekbed en winter dekbed: de dekbedwissel

Traditioneel gezien had je een zomer dekbed en een dekbed voor de winter in huis. Het zomer dekbed was lekker licht en luchtig terwijl het winter dekbed zwaar en warm was. Liepen de temperaturen op? Dan wisselde je het winter dekbed om voor het zomer dekbed. Een nadeel hiervan was, dat het zomerdekbed soms wel eens te koud kon zijn maar het winterdekbed juist weer te warm. Er ontstond een behoefte aan een dekbed voor alle seizoenen, waarmee je de temperatuur beter kon regulieren. De opkomst van het vier seizoenen dekbed was een feit.

Warmteklasse dekbed

Om aan te geven hoe warm of verkoelend een dekbed is, bestaan er vier verschillende warmteklassen.

  • Warmteklasse 4: dekbedden uit deze warmteklasse zijn typische zomerdekbedden. De dekbedden zijn licht en luchtig en daarmee ideaal voor warme zomernachten.
  • Warmteklasse 3: dit zijn de ideale dekbedden voor in de herfst en de lente. Dekbedden uit deze warmteklassen creëren voldoende warmte maar hebben een goed ademende werking.
  • Warmteklasse 2: dit zijn winterdekbedden met een goede warmte-isolatie. Ideaal voor normale Nederlandse winters.
  • Warmteklasse 1: dekbedden uit deze warmteklasse zijn de dikste dekbedden met een zeer hoge warmte-isolatie. Voor mensen die het echte snel koud hebben is dit het meest geschikte winterdekbed.

Vier seizoenen dekbed

Het vier seizoenen dekbed bestaat uit twee losse dekbedden die vaak door middel van drukknopen aan elkaar vastgemaakt kunnen worden. Het ene dekbed is een zomerdekbed uit warmteklasse 4. Het andere dekbed heeft veelal een warmteklasse 3 of 2, ideaal voor de herfst en lente. Tezamen ontstaat er een dik winterdekbed uit de warmteklasse 1. Op deze manier heb je dus altijd een geschikt dekbed voor elk seizoen.

Er bestaan ook allseason-dekbedden, deze dekbedden zijn niet hetzelfde als een vier seizoenen dekbed. Een all-seasondekbed bestaat namelijk maar uit één deel en heeft veelal een warmteklasse 2. Bij niet al te extreme temperaturen is dit dekbed prima geschikt om het hele jaar onder te slapen. Maar is jouw slaapkamer niet goed geïsoleerd of is het een extreem warme zomer, dan heb je aan een all-seasondekbed vaak niet genoeg. Met een vier seizoenen dekbed ben je op alles voorbereid.

Het nut van een vier seizoenen dekbed in een goed geïsoleerd huis

Woon jij in een goed geïsoleerd huis en heb je een redelijk constante temperatuur op de slaapkamer? Dan kun je het nut van een vier seizoenen dekbed in twijfel trekken. Het is in dit geval vaak niet eens nodig om een dekbed te wisselen als je een fijn, kwalitatief hoogwaardig dekbed in huis hebt. Wil de temperatuur nog wel eens schommelen in je slaapkamer of ben je van nature een warm- of koelbloedig persoon? Dan kun je ervoor kiezen om te investeren in een goed zomer- of winterdekbed in plaats van een vier seizoenen dekbed.

Vulling vier seizoenen dekbed

Zoals bij elk type dekbed heb je ook bij een vier seizoenen dekbed de keuze uit verschillende vullingen. Per dekbed kun je een verschillende vulling kiezen, zodat je het meest ideale vier seizoenen dekbed kunt samenstellen. Ga je voor dons; goed isolerend en licht, of juist voor wol; super isolerend maar zwaar? Een synthetisch dekbed is makkelijker te wassen maar ventileert niet zo goed. Allemaal keuzes waar je rekening mee moet houden en een slaapadviseur je bij kan helpen.

Onderhoud en opbergen vier seizoenen dekbed

Om zo lang mogelijk van jouw vier seizoenen dekbed te kunnen genieten is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Klop het dekbed regelmatig op, leg hem opengeslagen op bed om te luchten (hang hem niet buiten, dit trekt vocht aan en dat is juist wat je kwijt wilt raken) en was hem zo nodig. Let vooral bij het wassen van het dekbed op de wasvoorschriften, niet elk dekbed kan namelijk in een wasmachine of droger. Een dekbed van dons moet je bijvoorbeeld eigenlijk nooit in de wasmachine doen.

Ook met een vier seizoenen dekbed wissel je gedurende het jaar van dekbed. Het is belangrijk om het dekbed dat je niet gebruikt goed op te bergen. Wij raden je aan om het dekbed te bewaren in de zak waarin je hem gekregen hebt. Zo’n opbergzak is namelijk gemaakt van ademend materiaal en zorgen ervoor dat je dekbed weer als nieuw voelt als je hem weer op bed wilt gaan gebruiken.

Een vier seizoenendekbed koop je bij Homan Slapen

Kom langs in één van onze winkels en stel samen met één van onze slaapadviseurs jouw ideale vier seizoenen dekbed samen.

Hoe kies ik de juiste maat voor mijn vier seizoenen dekbed?

Bij het kiezen van de juiste maat voor een vier seizoenen dekbed, meet je eerst de afmetingen van je bed. Kies een dekbed dat minimaal 20-30 cm breder is dan je matrasbreedte om voldoende dekking en comfort te garanderen. Overweeg ook je lichaamslengte; zorg ervoor dat het dekbed lang genoeg is om je volledig te bedekken.

Zijn vier seizoenen dekbedden geschikt voor mensen met allergieën?

Ja, vier seizoenen dekbedden kunnen net zoals andere dekbedden geschikt zijn voor mensen met allergieën. Kies een vier seizoenen dekbed gemaakt met hypoallergene materialen zoals synthetische vezels of speciaal behandeld dons. Het is belangrijk om te kiezen voor dekbedden die wasbaar zijn op hoge temperaturen, om huisstofmijt en andere allergenen effectief te verwijderen. 

Hoe bewaar ik het deel van het vier seizoenen dekbed dat ik niet gebruik?

Het ongebruikte deel van je vier seizoenen dekbed bewaar je het beste in een droge, goed geventileerde ruimte. Gebruik bij voorkeur de zak waarin je het dekbed gekregen hebt, deze opbergzak is namelijk gemaakt van ademend materiaal dat ervoor zorgt dat je dekbed weer als nieuw voelt als je hem weer op bed legt. Vermijd plastic tassen, omdat deze vocht kunnen vasthouden en zo de kans op schimmel en huisstofmijt vergroten. Zorg er daarom voor dat het dekbed volledig droog is voordat je het opbergt.

Kan een vier seizoenen dekbed in de wasmachine gewassen worden?

Of een vier seizoenen dekbed in de wasmachine gewassen kan worden, hangt af van het materiaal en de instructies van de fabrikant. Veel vier seizoenen dekbedden, vooral die gevuld zijn met synthetische vezels, zijn wasbaar in de machine. Controleer altijd het waslabel voor specifieke wasinstructies en temperatuuraanbevelingen. Dekbedden met natuurlijke vullingen zoals dons kunnen speciale zorg vereisen en zijn soms beter geschikt voor professionele reiniging.

Inhoud

Recente blogberichten

Profiteer nu van de

showroomsale

Contact