Zeilmakerstraat 14A, Assen | Rijksstraatweg 167, Haren

Levensduur matras: Wanneer is het tijd voor een nieuwe?

matras wordt opgetild om de levensduur van een matras te inspecteren

Levensduur matras: wanneer is het tijd voor een nieuwe?

Er is niets dat een goede nachtrust kan vervangen. Een cruciaal onderdeel hiervan is ongetwijfeld het matras waarop je slaapt. Maar hoe lang gaat een matras eigenlijk mee? Of beter gesteld, wat is de levensduur van een matras? In deze blog duiken we in de wereld van matrassen en ontdekken we hoe lang ze meegaan, wanneer je je matras moet vervangen en hoe je de levensduur kunt verlengen.

Hoe lang gaat een matras mee?

Gemiddeld wordt aangenomen dat een matras tussen de 8 en 12 jaar meegaat. Echter, dit is een ruwe schatting en de werkelijke levensduur kan variëren. Matrassen van hoge kwaliteit kunnen soms wel tot 15 jaar of langer meegaan terwijl goedkopere matrassen misschien maar de 5 tot 7 jaar halen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de levensduur van een matras niet alleen wordt bepaald door de tijd. Verschillende factoren, zoals het soort matras, de kwaliteit van het materiaal, hoe het wordt gebruikt en onderhouden en zelfs je lichaamstype en slaappatroon, kunnen van invloed zijn op hoe lang een matras meegaat.

Levensduur matras: verschillende typen, verschillende levensduren

Om een goed beeld te krijgen van de levensduur van matrassen, is het essentieel om de verschillende soorten matrassen en hun respectievelijke levensduur te begrijpen. We lichtten een aantal matrastypes uit.

  • Latex matrassen: Latex is een duurzaam materiaal dat bekend staat om zijn elasticiteit en veerkracht. Latexmatrassen hebben over het algemeen een gemiddelde levensduur van wel 10 jaar of zelfs langer. Dit betekent dat ze een uitstekende investering zijn op de lange termijn.

  • Traagschuim matrassen: Traagschuim matrassen zijn populair vanwege hun duurzaamheid. Ze kunnen gemakkelijk een decennium of langer meegaan, mits goed onderhouden. Traagschuimmatrassen staan bekend om hun vermogen om zich naar het lichaam te vormen, waardoor ze uitstekende ondersteuning en drukverlichting bieden.

  • Pocketvering matrassen: In vergelijking met latex en traagschuim hebben pocketvering matrassen meestal een langere levensduur, gemiddeld ongeveer 8-12 jaar. Dit hangt samen met de afdeklaag, een natuurlijke laag kan de levensduur wel tot 15 jaar of langer verlengen.

  • Natuurlijke matrassen: matrassen gemaakt van natuurlijke materialen hebben van nature een langere levensduur. Door hun ventilerende en isolerende vermogen en goede veerkracht is het niet ongebruikelijk dat natuurlijke matrassen 15 jaar of langer meegaan.

Houd er echter rekening mee dat de levensduur van een matras ook sterk afhangt van factoren zoals hoe goed het wordt onderhouden, luchtvochtigheid in de slaapkamer en hoeveel het wordt gebruikt.

matras reinigen met stofzuiger

Onderhoud: matras reinigen

Het correct onderhouden van je matras is van cruciaal belang om de levensduur te verlengen en om ervoor te zorgen dat het zijn vorm, comfort en ondersteuning behoudt. Een essentieel onderdeel van dit onderhoudsproces is het reinigen van je matras. Je zou kunnen denken: “Maar ik gebruik toch altijd lakens?” Hoewel dit waar is, kunnen zweet, olie van je huid, stof, dode huidcellen en andere ongewenste deeltjes toch doordringen en zich opstapelen in je matras.

Het regelmatig schoonmaken van je matras kan helpen om deze ongewenste opbouw te verminderen. Dit helpt niet alleen om je matras fris en hygiënisch te houden, maar kan ook bijdragen aan het verminderen van allergenen zoals huisstofmijt, die zich in je matras kunnen nestelen. Op deze manier verleng je de levensduur van je matras.

1. Stofzuigen

De eenvoudigste manier om je matras schoon te houden, is door het regelmatig te stofzuigen. Gebruik hiervoor de stoffering opzetborstel van je stofzuiger en zorg ervoor dat je alle oppervlakken en hoeken van je matras grondig schoonmaakt.

2. Vlekken verwijderen

Als er vlekken op je matras zitten, kun je een zachte, vochtige doek en een milde zeepoplossing gebruiken om deze voorzichtig te verwijderen. Vermijd het gebruik van te veel water, omdat dit vocht kan opbouwen in je matras, wat de groei van schimmel en bacteriën kan bevorderen.

3. Luchten

Laat je matras regelmatig ademen. Verwijder je beddengoed en laat je matras een paar uur luchten. Dit kan helpen bij het verdrijven van eventuele resterende geuren en het laten verdampen van vocht.

Een matrasbeschermer is een effectieve manier om je matras goed te onderhouden. Deze wasbare hoes die om je matras heen gaat helpt om het matras te beschermen tegen vlekken, morsen en slijtage. Door de matrasbeschermer regelmatig te wassen, help je ook om je matras schoon en fris te houden. Later in deze blog gaan we verder in op de functie van de matrasbeschermer.

Matras vervangen: de tekenen

Het kennen van de gemiddelde levensduur van een matras is nuttig, maar het is ook belangrijk om te weten wanneer je je matras moet vervangen. Hier zijn enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat het tijd is voor een nieuw matras:

Slechte nachtrust
Word je moe wakker, ondanks dat je voldoende uren geslapen hebt? Dit kan een teken zijn dat je matras niet meer de juiste ondersteuning biedt.

Zichtbare slijtage
Als je zichtbare kuilen, bulten of scheuren in je matras ziet, is het waarschijnlijk tijd voor een vervanging.

Lichaamspijn
Word je wakker met stijfheid, gevoelloosheid, pijn of tintelingen? Dit kan een indicatie zijn dat je matras zijn vorm verliest en niet langer voldoende ondersteuning biedt.

Allergieën
Oude matrassen kunnen een broedplaats zijn voor huisstofmijt en andere allergenen. Als je merkt dat je allergische symptomen erger worden in bed, kan het tijd zijn om je matras te vervangen.

Leeftijd
Ten slotte is er de leeftijd van het matras. Als je matras de 7-10 jaar leeftijdsgrens bereikt, is het een goed moment om de staat van je matras te evalueren en te overwegen een nieuw matras aan te schaffen.

Kuil in matras

Je slaapt, je draait, je verplaatst – nacht na nacht. Na verloop van tijd kan het voortdurende gebruik van je matras leiden tot een verschijnsel dat we kennen als kuilvorming. Een kuil in het matras is meestal het gevolg van een opeenstapeling van druk op één plek. Typisch genoeg zijn het de gebieden waar het zwaarste deel van ons lichaam, meestal de heupen en schouders, rust. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een ongemakkelijke kuil die de kwaliteit van je slaap ernstig kan beïnvloeden.

Een kuil in het matras is niet alleen ongemakkelijk, maar het kan ook leiden tot lichamelijke klachten zoals rug- en nekpijn. Ook kan het de drukpunten op je lichaam verhogen, waardoor je meer kunt gaan woelen in je slaap en uiteindelijk een minder rustgevende nachtrust hebt.

Bovendien is de vorming van kuilen vaak een indicatie dat de materialen binnenin het matras versleten zijn. Heb je een kuil in je matras? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw matras.

Levensduur matras verlengen: onze tips

Een goed matras is een aanzienlijke investering, dus het is logisch dat je er alles aan wilt doen om de levensduur te verlengen. Gelukkig zijn er enkele vrij eenvoudige dingen die je kunt doen om je matras langer mee te laten gaan.

matrastopper
  1. Gebruik een matrasbeschermer
    Zoals we eerder bespraken, is een matrasbeschermer een uitstekende manier om je matras te beschermen tegen vuil, vlekken, allergenen en meer. De beschermers zijn over het algemeen wasbaar in de machine, wat betekent dat je ze regelmatig kunt schoonmaken om te zorgen voor een frisse en hygiënische slaapomgeving.

  2. Schaf een matrastopper aan
    Een matrastopper voegt niet alleen een extra laag comfort toe aan je bed, het helpt ook om je matras te beschermen tegen slijtage. Toppers komen in verschillende soorten, waaronder schuim, latex, en dons en kunnen op je bestaande matras worden geplaatst. Dit kan je helpen om nog een paar jaar uit je matras te halen voordat je het moet vervangen. Bovendien kan een topper helpen om het ontstaan van een kuil in het matras te verminderen.

  3. Regelmatig draaien en omdraaien
    Regelmatig draaien en omdraaien is een van de gemakkelijkste manieren om de levensduur van je matras te verlengen. Dit voorkomt ongelijke slijtage en draagt bij aan de verdeling van de druk over het matras. Sommige matrassen zijn ontworpen om eenzijdig te worden gebruikt en hoeven daarom niet te worden gekeerd. Wel kun je ze deze matrassen nog wel omdraaien van hoofd- naar voeteneind en vice versa, om een gelijkmatige slijtage te garanderen.

  4. Houd het schoon
    Het regelmatig schoonmaken van je matras helpt ook om de levensduur te verlengen. Dit omvat het wassen van je beddengoed, het stofzuigen van je matras om huisstofmijt en allergenen te verwijderen en het zo snel mogelijk behandelen van eventuele vlekken.

  5. Geef het matras voldoende steun
    Zorg ervoor dat je matras de juiste ondersteuning krijgt. Dit kan betekenen dat je een boxspring of een goedgebouwd bedframe nodig hebt. Als je matras niet de juiste steun krijgt, kan het doorzakken, wat kan leiden tot ongemak en een verminderde levensduur van het matras.

Is je matras aan vervanging toe? Bij Homan Slapen hebben we een breed assortiment matrassen voor elke slaapstijl. Laat onze slaapexperts je helpen bij het vinden van het perfecte matras voor een optimale nachtrust. Kom langs in onze winkel of maak online een afspraak. Ontdek bij Homan Slapen het slaapcomfort van je dromen!

Veelgestelde vragen

Gemiddeld wordt aangenomen dat een matras tussen de 7 en 10 jaar meegaat. Maar de exacte levensduur van een matras is afhankelijk van verschillende factoren.

Een kuil in je matras kun je voorkomen door je matras regelmatig te draaien en te keren. Dit zorgt ervoor dat het gewicht gelijkmatig over het matras wordt verdeeld, waardoor voorkomen wordt dat er één specifiek deel inzakt. Het gebruik van een topper helpt ook tegen de vorming van kuilen.

Het is inderdaad aan te raden om je matras regelmatig om te draaien, vooral als het een tweezijdig matras is. Dit helpt om slijtage gelijkmatig te verdelen en kan bijdragen aan een langere levensduur van je matras.

Een matrasbeschermer kan absoluut helpen om de levensduur van je matras te verlengen. Het beschermt je matras tegen vuil, vlekken en slijtage en kan ook helpen om allergenen zoals huisstofmijt te verminderen.

De levensduur van een topper hangt af van het gebruik en het materiaal, maar over het algemeen gaat een topper zo’n 3 tot 5 jaar mee. Net als bij matrassen, kan regelmatig draaien en reinigen helpen om de levensduur te verlengen.

Inhoud

Recente blogberichten

Profiteer nu van de

showroomsale

Contact