Hoofdkussen wassen

Er gaat niks boven slapen in een frisgewassen bed. Maar hoe fris is jouw hoofdkussen eigenlijk? Elke nacht weer verlies je ongeveer een halve liter aan transpiratievocht, een deel daarvan komt via je hoofd in je hoofdkussen terecht. En wat te denken van make-up, huidschilfers en speeksel? Je kussensloop gaat regelmatig de was in, maar hoe zit dat met je hoofdkussen? In deze blog vertellen we je alles over het wassen van je hoofdkussen. Hoe vaak moet je een kussen wassen, kunnen kussens in de wasmachine en droger en wat is eigenlijk de levensduur van een hoofdkussen?
hoofdkussen wassen in de wasmachine

Hoe vaak moet je je kussen wassen

Het kussen zelf wordt vaak overgeslagen bij het verschonen van het bed. De kussensloop beschermt het kussen toch wel? Tot op zekere hoogte, maar als je niet ook een kussenbeschermer gebruikt trekken ongewenste geurtjes, bacteriën en schimmels alsnog in jouw hoofdkussen. Wist je dat een ongewassen kussen tot wel 16 verschillende schimmels kan bevatten? Ze zijn niet met het blote oog te zien maar ze zitten er wel. Een molton sloop, ook wel een kussenbeschermer genoemd, kan hierbij helpen.

waslabel hoofdkussen wassen

Wij bij Homan Slapen zijn groot voorstander van molton kussenslopen. Ze beschermen je kussen tegen ongewenste geurtjes en bacteriën en kunnen veilig in de wasmachine. Want het wassen van je kussen komt de kwaliteit van je hoofdkussen niet ten goede. Daarnaast kunnen heel veel kussens niet eens in de wasmachine zonder kapot te gaan. Daarom raden wij een molton kussensloop aan ter bescherming van je hoofdkussen. Vind je het toch echt tijd om je kussen een keer goed te reinigen, kijk dan goed naar het waslabel van je hoofdkussen voor het juiste wasvoorschrift en was hem niet vaker dan eens in de twee jaar. Of breng je hoofdkussen naar een stomerij.

Donzen en synthetische hoofdkussens wassen

Heb je een donzen of een synthetisch kussen? Dan kun je deze in de wasmachine wassen. Stel je wasmachine in op 60 graden, gebruik een kleine hoeveelheid wasmiddel en was je kussen volgens het ‘fijne was’ programma. Is het wasprogramma afgelopen, laat de wasmachine dan nog één keer spoelen om er zeker van te zijn dat alle wasmiddel resten uit je kussen zijn verdwenen. Centrifugeer vervolgens je hoofdkussen om zoveel mogelijk water uit het kussen te verwijderen. Laat het kussen óf aan de buitenlucht drogen of stop hem in de droger. Meer over je kussen in de droger stoppen lees je verderop in het artikel.

Veren hoofdkussen wassen

Waar een donzen hoofdkussen zonder problemen in de wasmachine kan, moet je een veren hoofdkussen nooit in de wasmachine stoppen. Door een kussen met verenvulling te wassen in de wasmachine zullen de veren aan elkaar gaan plakken en verlies je letterlijke veerkracht van je kussen. Breng een veren kussen daarom naar de stomerij voor een goede reinigingsbeurt.

Latex hoofdkussen wassen

Een latex hoofdkussen mag nooit in de wasmachine. De kern van latex mag niet nat worden, anders gaat dit brokkelen. Een latex hoofdkussen kun je daardoor eigenlijk niet wassen. Wel kun je eventuele vlekken in je latex hoofdkussen verwijderen met een licht vochtige doek met eventueel ecologisch wasmiddel.

Traagschuim hoofdkussen wassen

Ook een traagschuim hoofdkussen was je liever niet in de wasmachine. Het beste was je een traagschuim kussen met de hand. Vul een emmer met warm water met een klein beetje wasmiddel en dompel het kussen onder. Door zachtjes in het kussen te knijpen krijg je het vuil eruit. Spoel het traagschuim kussen na onder de kraan om al het wasmiddel te verwijderen en laat het kussen drogen aan de lucht.

Kussen in de droger

Na het wassen van je kussen is het belangrijk dat je hoofdkussen goed droogt. Ga je slapen op een vochtig kussen, dan riskeer je daarmee de groei van bacteriën en schimmels. Het drogen van je hoofdkussen doe je in de meeste gevallen gewoon aan de waslijn. Alleen kussens gemaakt van dons en synthetische materialen kunnen in de droger. Met het drogen van de kussen in de droger maak je gebruik van de laagste stand voor een programma voor wol of fijne was. Voeg eventueel enkele tennisballen in een kussensloop toe om te voorkomen dat het dons gaat klonteren en klop je kussens meteen op. Mochten de kussens niet helemaal droog uit de droger komen, laat ze dan buiten in de zon of de wind drogen.

Let op! Kussens gemaakt van traagschuim en latex mogen nooit in de droger. Dit materiaal gaat smelten, hang dit soort kussens aan de waslijn te drogen.

Hoofdkussen onderhouden

Om zo lang mogelijk van je hoofdkussen te genieten is het dus belangrijk om goed voor je kussen te zorgen. Klop hem dagelijks even op met de hand voor de beste ondersteuning en lucht hem zo nu en dan even. Wil je je kussen extra beschermen? Voorzie hem dan van een kussenbeschermer, bijvoorbeeld een molton kussensloop. Een molton kussensloop is gemaakt van dik katoen of wol en heeft sterk absorberende kwaliteiten. Zo is je hoofdkussen nog beter beschermd tegen vocht en bacteriën.

Nieuw kussen kopen doe je bij Homan Slapen

Is jouw hoofdkussen toe aan vervanging? Merk je dat je kussen niet meer de juiste ondersteuning biedt? Kom dan langs in één van onze winkels of maak online een afspraak. Onze slaapadviseurs helpen je graag aan een fris, nieuw kussen.

Veelgestelde vragen

De levensduur van je hoofdkussen is sterk afhankelijk van het onderhoud en de mate van gebruik. Gemiddeld gaat een hoofdkussen vier tot vijf jaar mee. Merk jij dat je kussen versleten is doordat het een gebrek aan veerkracht heeft? Dan is het tijd om naar een nieuw hoofdkussen te kijken.
Liever niet, omdat het de kwaliteit van je kussen niet ten goede komt. Mocht je hem toch willen wassen, doe dit dan eens in de twee jaar en let hierbij goed op de wasvoorschriften op het waslabel.
Niet elk soort hoofdkussen kan in de wasmachine. Een synthetisch hoofdkussen en een donzen kussen kunnen veelal veilig in de wasmachine, maar een latex of veren kussen bijvoorbeeld juist niet. Kijk daarom altijd naar het waslabel van je hoofdkussen.

De meeste kussens kunnen niet in de droger. Een latex kussen zal bijvoorbeeld zelfs smelten. Een synthetisch of donzen kussen kan wel in de droger, maar het is belangrijk om dit op een langzaam programma te doen. Voeg tennisballen in een kussenhoes toe om te voorkomen dat het dons gaat klonteren en je kussen tegelijkertijd op te kloppen. Kijk altijd naar het waslabel van je hoofdkussen en hang hem desnoods veilig aan de waslijn om te drogen.

Inhoud

Recente blogberichten

Profiteer nu van de

showroomsale

Contact