Zeilmakerstraat 14A, Assen | Rijksstraatweg 167, Haren

Homan Slapen maakt proefslapen overbodig

Wij van Homan Slapen vragen ons af of proefslapen nog wel van deze tijd is. De impact op het milieu is groot en hoe zit het met matras recyclen? Wij vertellen het je in onze blog.
matras recyclen na proefslapen

Is proefslapen nog wel van deze tijd?

Bij het kopen van een nieuwe matras investeren mensen vaak veel tijd en moeite om de juiste keuze te maken. Een opkomende trend in de matrasindustrie is het concept van proefslapen. Consumenten krijgen de mogelijkheid om een matras voor een bepaalde periode uit te proberen voordat ze definitief beslissen. Hoewel proefslapen voordelen biedt voor consumenten, is het ook belangrijk om de impact ervan op het milieu te overwegen. In deze blog willen we het daarom graag hebben over de vraag: is proefslapen nog wel van deze tijd?

Het concept proefslapen

Proefslapen is ontstaan als een manier om consumenten meer vertrouwen te geven bij het kopen van een matras. Het idee is dat je het matras gedurende een bepaalde periode kunt testen, meestal tussen de 30 en 100 dagen, om er zeker van te zijn dat deze bij je past. Als het matras niet aan je verwachtingen voldoet, kun je deze retourneren en vaak krijg je dan je geld terug. Dit geeft consumenten de mogelijkheid om de matras in hun eigen omgeving uit te proberen in plaats van slechts een paar minuten in een winkel.

Verschillende matrasleveranciers begonnen proefslapen aan te bieden als onderdeel van hun verkoopstrategie om klanten een betere ervaring te bieden en de kans op retourzendingen te verminderen. Tegenwoordig bieden veel matrasleveranciers, zowel grote als kleine merken, proefslapen als onderdeel van hun dienstverlening aan. Het heeft zich ontwikkeld tot een standaardpraktijk in de matrasindustrie, waarbij de duur van de proefperiode en de specifieke voorwaarden kunnen variëren tussen verschillende bedrijven. Maar wat zijn de gevolgen van deze ontwikkeling?

Milieu-impact van proefslapen

Koop je een matras met de optie tot proefslapen en voldoet het matras aan al je verwachtingen? Dan zijn beiden partijen natuurlijk hartstikke blij. Maar bevalt het matras niet en wil je hem omruilen, dan zitten daar consequenties aan waar je als consument waarschijnlijk niet bij stil staat. We zetten enkele (milieu-) gevolgen voor je op een rijtje.

Het retourtransport

Allereerst kan het retourproces van matrassen tot extra afval leiden. Als je besluit om het matras terug te sturen, moet het terug worden gebracht naar de leverancier. Dit kan extra transportkosten en emissies met zich meebrengen, vooral als je ver weg woont van de leverancier. Bovendien kan het retourproces leiden tot beschadiging van het matras, waardoor het onverkoopbaar wordt en moet worden weggegooid.

Verhoogde matrassenproductie

Daarnaast kan het proefslapen van een matras leiden tot een toename van de productie van matrassen. Om aan de vraag naar proefslapen te voldoen, moeten leveranciers extra matrassen produceren die mogelijk niet worden verkocht. Dit kan leiden tot onnodig gebruik van grondstoffen, energie en water, wat bijdraagt ​​aan de milieu-impact van de matrasindustrie.

Matras recyclen

Matrassen die worden teruggestuurd worden in de meeste gevallen niet meer in de winkel verkocht. Heeft er eenmaal iemand op het matras geslapen, dan kun je deze niet meer als nieuw verkopen. Winkels willen ze nog wel eens met korting verkopen, maar veel proefslaap matrassen werden in het verleden vernietigd door ze in de verbrandingsoven te gooien. Dit is niet alleen zonde van alle grondstoffen, het is ook nog eens zeer schadelijk voor het milieu.

 

Daarom is er sinds 1 januari 2022 een nieuwe wetgeving van kracht die matrasproducenten verplicht om een afvalbeheerbijdrage te betalen voor alle matrassen die zij in Nederland op de markt brengen. Afvalinzamelaars ontvangen een vergoeding voor het recyclen van matrassen. Want matrassen kunnen tegenwoordig heel goed gerecycled worden. Het doel is dan ook om in 2028 minimaal 75% van de ingeleverde matrassen te recyclen.

matras recyclen

Matrasrecycling in het kort

In de recyclingfaciliteit worden de matrassen gedemonteerd. De verschillende materialen zoals schuim, textiel, staal en hout worden gescheiden. Het schuim wordt versnipperd en kan worden gebruikt als vulling voor andere producten, zoals kussens of isolatiemateriaal. Het textiel kan worden gerecycled tot nieuwe stoffen of gebruikt worden voor het maken van tapijten.

 

Het staal wordt gerecycled door het te smelten en opnieuw te gebruiken in de metaalindustrie. Het hout kan worden vermalen en gebruikt als biomassa voor energieopwekking. Door het recyclen van matrassen kunnen waardevolle materialen worden teruggewonnen en wordt de hoeveelheid afval verminderd. Bovendien helpt het bij het verminderen van de milieueffecten van de matrasproductie.

Auping

Auping is de allereerste matrasfabrikant met een 100% circulair matras. In 2020 ontwikkelden zij samen met Niaga de Auping Evolve. Dit is een matras zonder schuim en zonder lijm, waarvan de materialen keer op keer opnieuw gebruikt kunnen worden voor een nieuw matras. In 2022 bracht Auping nog twee circulaire matrassen op de markt, waarmee zij koploper zijn in de matras recycling.

Homan Slapen maakt proefslapen overbodig

Bij Homan Slapen doen we niet aan proefslapen. Wij vinden de impact op het milieu hiervan te groot. Wij geloven in persoonlijk advies op maat. Door tijd te nemen voor de klant en hem of haar goed voor te lichten, weten onze slaapadviseurs telkens weer een goed matras voor de klant uit te zoeken. Het blijft tenslotte maatwerk. Bevalt het matras echt niet? Dan zoeken we samen naar een oplossing.

 

Geïnteresseerd in een nieuw matras? Maak een afspraak of kom langs in één van onze winkels.

Inhoud

Recente blogberichten

Profiteer nu van de

showroomsale

Contact